Hoppa till innehåll

Stoppa förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd!

”En stor andel av de människor som kommer att drabbas av en sådan lag är minderåriga. Barn. Ungdomar. Såna där lite kortare, oskyldigt lekfulla människor som vi brukar skjutsa till fotbollsträningar, laga mat åt och uppfostra, du vet. Jag har precis börjat arbeta på ett boende för ensamkommande och under mina första veckor har jag mötts av mycket skratt och livslust, men även fått ta del av ofattbara livsöden. Resor vars komplexitet jag aldrig kommer förstå, smärta lik ingen jag någonsin kommer utsättas för, obeskrivlig ensamhet, rädsla och skuld. Skuldkänslor för att just hen har fått fly sitt hem medan syskon, föräldrar och kompisar är kvar i krig och förföljelse. Allt jag vill för dessa ungdomar är att de ska känna trygghet. Att de ska känna sig omhändertagna. Att de ska slippa känna ensamhet. Att de inte ska vara rädda mer. Att de inte av någon anledning ska bli bortjagade och behöva genomlida en enda ofrivillig resa igen. Allt de behöver är ett hem där de kan slå rot och blomstra – en möjlighet att växa sig starka. Och det är precis det som det nya lagförslaget kommer sätta stopp för.”

2014-12-23%2010.51.59Så skriver en av de engagerade i vårt initiativ. Vi som är engagerade är bl a socialsekreterare, boendepersonal och kontaktpersoner för ensamkommande ungdomar och vi är övertygade om att de här lagförslagen kommer få vidriga konsekvenser för dem.

Över 60 organisationer, myndigheter och andra aktörer har uttalat sina åsikter om förslagen som tagits fram. Alla är negativa. BRIS skriver i sitt utlåtande att risken för att ungdomar kommer att avvika och därmed riskera att utsättas för skada kommer öka.

”Förslaget kommer skapa stress. Om det skulle varit jag skulle jag känna att jag inte har något land, jag skulle inte vilja studera. Jag skulle bara tänka på uppehållstillståndet, bara oroa mig för hur det skulle bli.” Så säger ett före detta ensamkommande barn.

Vi vill med våra reflektioner berätta vad vi tror kommer att hända för de allra mest utsatta i den här situationen – barnen. De som ensamma har flytt från krig och förföljelse för att om möjligt få en bättre framtid, som nu lever i ett land utan föräldrar och de allra flesta helt utan anhöriga. Det är deras berättelse vi vill berätta. Det är deras röst vi vill vara.

 

På facebook heter vi: Stoppa förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd. Och den 11 juni kommer vi tillsammans med Folkkampanj för asylrätt demonstrera på Medborgarplatsen i Stockholm.

Det är ännu inte kört, men tiden börjar bli knapp!

Victor Weidersjö, 26 år. Jobbar som ungdomscoach på ett boende för ensamkommande ungdomar. Är en av initiativtagarna till facebooksidan ”Stoppa förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.”

Vi fokuserar på flyktingar – möten och berättelser. Vill du dela erfarenheter? Skriv en kommentar eller maila. /Karin & Lotta

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: