Hoppa till innehåll

Dejan

Idag delar vi ett inlägg från UNHCR som arbetar på uppdrag av FN för att öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som har tvingats fly sina hem.

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 10.14.03Dejan växte upp i Sarajevo där han spelade fotboll och firade sina vänners födelsedagar. Men allt förändrades när staden belägrades. År 1992 kom han till Sverige för att återuppbygga sitt liv. Här är Dejans egna ord.

Kära vän,

Jag kommer fortfarande ihåg den matchen. Vårt lag vann och vi var så otroligt glada. Vi trodde att vår lycka skulle vara för evigt. Vi hade fel.

Jag kommer fortfarande ihåg vår gata. Vår stadsdel. Vi delade så många lyckliga stunder och trodde att vi växte upp på den bästa platsen på jorden. Vi hade fel.

Jag kommer fortfarande ihåg din födelsedagsfest. Din 13-årsdag. Jag minns smaken av din mormors mat. Jag minns låtarna vi sjöng. Jag minns inte att vi sa hejdå.

Några dagar senare kidnappade inbördeskriget vår barndom. Vår stad var under belägring, men på något sätt hittade mina föräldrar en väg ut. Vi hittade fred och frihet i ett nytt land, långt hemifrån.

Så småningom hittade jag ett nytt lag att spela fotboll med. Inte lika bra som vårt lag, men tillräckligt bra för att jag skulle få tillbaka leendet på läpparna. Vårt nya grannskap var trevligt och jag fick nya vänner. Nya födelsedagar fanns att fira och hålet i mitt hjärta läkte sakta.

Mitt nya hemland gav mig nästan allt tillbaka. Allt utom det oersättliga. Du.

Jag kommer fortfarande inte ihåg att vi sa hejdå till varandra. När jag lämnade din födelsedagsfest kunde jag aldrig tro att det var vår sista stund tillsammans, någonsin. Din sista födelsedag.

Vi fokuserar på flyktingar – möten och berättelser. Vill du dela erfarenheter? Skriv en kommentar eller maila till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: