Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Det brinner…

Det är med en dov känsla jag slår upp dagens tidning, med en rädsla för att hitta rubriker om ännu fler bränder, om ännu fler hatbrott eller brott med rasistiska inslag. Nu senast läser vi om en mindre brand i en lokal tänkt som flyktingbostad i Skåne. Det är lätt att bli rädd, särskilt när våldet kryper närmare. Detta är Sverige idag. Många var vi föräldrar som med en stor ångest lämnade våra barn på skolan dagen efter attentatet i Trollhättan. Det är skrämmande och hotande, men – för att återknyta till tidigare inlägg – det är inte alla bränder som brinner av ondska, rädsla och hat. Det finns i Sverige idag också ljus som brinner för hopp, för längtan för äkta medkänsla.

Skärmavbild 2015-10-28 kl. 12.02.40I Jönköping anordnar ”Tillsammans för Jönköping” lördag 31 oktober ett fackeltåg genom staden för att lyfta fram och kämpa för ”ett öppet samhälle där människor kan känna sig trygga och växa upp som jämlikar”… ”Sammanhållning är vårt enda alternativ”. Samlingen börjar på Hoppets torg kl 18.00. Detta är också Sverige idag!

Det är också med glädje en kan läsa om människor som blir gode män, som blir flyktingguider eller engagerar sig inom kyrkan eller i frivilligorganistationer och möter upp på språkcaféer eller träffpunkter. Starkast hos mig finns nu bilden av en ung kille från Afganistan som berättade att det första han möttes av på Stockholms station, när han anlänt efter en dramatisk flykt till Sverige, var ett leende och ett ”Welcome”. Detta är också Sverige idag!

På barnens läsplattor finns nu inte bara längre spel – översättningsappar samsas med övriga. Och engelska blir inte bara ett språk att läsa in, utan att faktiskt också använda sig av i möten med nya klasskamrater och vänner. Detta är också Sverige idag!

Med en uppmuntran att låta hoppets ljus brinna starkt öppnar vi nu för ett nytt tema på bloggen och det berör flyktingströmmen, om historia, om framtid och om möten.

Karin på diakonibloggen

Vi fokuserar på flyktingar – möten och berättelser. Vill du dela erfarenheter? Skriv en kommentar eller maila till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

2 comments on “Det brinner…

 1. Mattias Diakon
  oktober 29, 2015

  Spontant tänker jag att Eld kan användas till att sprida värme och ljus – och som nu på lördag – visa på att vi är många som inte vill se på när mörkrets skygga och ansiktslösa makter försöker mota bort våra medsystrar och medbröder som har fått lämna allt för kunna överleva. >Men elden som härjar flyktingförläggningar är ett uttryck för att det som var tänkt att sprida ljus används till att släcka hopp.

 2. Thorsten Schütte
  oktober 29, 2015

  En bra debattartikel om problematiken på nätet i denna fråga finns här:
  http://vlt.se/asikt/debatt/1.3225474-hatet-pa-natet-leder-till-mord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on oktober 29, 2015 by in Diakonalt arbete, flyktingar and tagged , , .
Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: