Hoppa till innehåll

Existentiell folkhälsa verkar spännande – hur kan jag lära mig mer?

MaskrosVi som arbetar med människor vet hur viktigt det är med tillit, hopp och upplevelsen av meningsfullhet. När inget annat i livet fungerar finns det ändå något som gör att en människa kliver upp ur sängen och tar sig an sin dag. Forskningen bekräftar människans behov av mening och sammanhang. Frågan är vad det är som är hållfast i en människas liv och ger kraft även när det verkar hopplöst. Fysisk hälsa, psykiska resurser och förmåga till coping, stöd från nätverk och samhället har stor betydelse för livet. Människans existentiella hälsa har också betydelse, inte minst när livet blir extra utmanande.

Sverige är ett extremt land jämfört med alla länder i världen. Vi värderar självförverkligande mest av alla och är det mest sekulariserade landet i världen. Vi sätter stor tilltro till demokratin, alla människors lika värde och människors rätt att uttrycka sig. Det är fantastiskt. Samtidigt är det en gigantisk utmaning för oss om vi nu ska återgå till frågan om vad som ger mening och vad som är riktigt viktigt för oss. Det som ger hopp och meningsfullhet på ett existentiellt plan ges inte till oss av samhällets kultur. Och det tycker vi om. Kulturen ger oss i uppdrag att hitta det själva. Det är en utmaning för oss som medmänniskor och professionella. Hur kan vi hjälpa varandra till en god existentiell hälsa?

Vi är många som intresserar oss för existentiell folkhälsa och vi möts i ett nätverk vars fasta punkt är en sida på facebook. Där tipsar vi varandra om forskning, kurser och annan matnyttig information. Just nu tipsar vi till exempel om rikskonferensen om existentiell hälsa i praktiken . Nätverkets sida är helt öppen, så man kan man läsa där utan att vara med i facebook. Om man är med så får man gärna gilla sidan, så att man får del av nyheter och tips. Välkommen med genom att klicka här

Kristina Granath, socionom med grundläggande psykoterapiutbildning och en av redaktörerna för Nätverket för existentiell folkhälsa på facebook.

Temat är existentiell hälsa. Har du tankar och synpunkter? Hör av dig i en kommentar eller maila till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: