Hoppa till innehåll

Låt flyktingar stanna! Manifestation över hela landet!

Skärmavbild 2015-09-11 kl. 13.43.08

Erkki kom till Sverige som flyktingbarn från Finland under andra världskriget. Amjad är född som palestinsk flykting i Syrien och har nu flytt till Sverige. Idag manifesterar de tillsammans med hundratals andra och kanske även DU? för att Sverige ska låta fler flyktingar komma och stanna. De uppmanar dig att delta i en manifestation nära dig, med tre uppmaningar:

Låt flyktingarna stanna – skrota utkastningslagen!
Det är hög tid att Sverige bryter med den så kallade Dublinförordningen som gör att flyktingar skickas tillbaka till det första land som de tog sig till och har blivit registrerade i när de kom till Europa. Detta har gjort att människor lever som mer eller mindre statslösa på gatorna i länder som Bulgarien och Italien. Detta är att kringgå den mänslikliga rättigheten att söka asyl. Låt alla få möjligheten att få sin asylrätt prövad och ta bort visumtvånget från krigsdrabbade länder!

Öppna flygvägen till Europa – slopa transportörsansvaret!
Människor dör just nu på Medelhavet på grund av det ”transportörsansvar” som EU har infört som innebär att flygbolag tvingas betala resekostnaderna tillbaka för flyktingar som inte får asyl. Detta har medfört att inga flygbolag eller andra reseföretag säljer resor till flyktingar. Vill Sveriges vara ledande när det kommer till människovärde och asylrätt så slutar vi helt följa EU:s transportörsansvar!

Sätt press på EU – öka flyktingkvoten och hjälpen i närområden!
Många EU-länder struntar i stort sett i att hjälpa människor i nöd genom att knappt ta emot några flyktingar alls. Det bästa sättet att få andra länder att ta sitt ansvar är att gå i täten. Därför kräver vi att Sverige ökar sin flyktingkvot så att fler får skydd här samtidigt som vi ökar anslagen till UNHCR för att ge flyktingar i närområden ett drägligare liv!

För att hitta en planerad manifestation nära dig, följ länken
(I Jönköping är samlingen i Rådhusparken klockan 16.00 med Tillsammans för Jönköping som värd)

4 kommentarer »

  1. Jättefint initiativ men ”hela landet” är väl en oerhörd överdrift när enbart den sydligaste delen är involverad. Finns planer på manifestationer längre norrut?

    • En mycket relevant reflektion! Vi på diakonibloggen hoppas givetvis och tror att flyktingengagemanget finns på olika sätt även norröver! Tillsammansskapet, som presenterade de olika manifestationer som vi redovisade i blogginlägget, är en plattform för initiativ, nätverk och föreningar som arbetar för att stärka sammanhållningen i lokalsamhället. Men naturligtvis finns fler verksamheter. Oftast är det enskilda människors engagemang och samverkan mad andra eldsjälar som ligger bakom manifestationer och andra initiativ. Hoppas du kan finna något i ditt närområde, eller kanske att du kan vara en av dem som är med och driver ett sådant initiativ. Allt gott! /Lotta, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: