Hoppa till innehåll

Din väg ut ur oron

Sommartid innebär för många mer tid för läsning. Under sommaren delar vi på diakonibloggen några bokrecensioner. Här kommer den andra.

Vi är nog cirka 15 personer, samlade i en källarlokal. Rökelsedoften ligger som en tunn hinna av välbehag över salen och tillsammans andas vi in och andas ut. Vi sträcker ut och en hör nästan hur lederna knakar. Det är dags för meditation och yoga i en lokal i Jönköping. Vår ledare guidar oss genom meditationen via lugn och meditativ musik och uppmanar oss: ”Låt tankarna komma och låt tankarna gå – fokusera på andningen. Andas in och andas ut…. Var närvarande här och nu…”

IMG_8389Medvetenheten om nuet – att få vara här och nu – att inte låta orostankar få fäste, att få leva i en medvetenhet om att en inte är ensam, utan omsluten och sedd av kärleken själv – av Gud – är syftet med boken, vars titel är: Din väg ut ur oron, En självhjälpsbok med broder Lorens som vägvisare av Jan Byström och Ingalill Bergensten, Libris förlag, 2014

Detta är en bok kanske tidstypisk för vårt samhälle där ångest, utmattningsdepressioner och långtidssjukskrivningar ökar. Det författarna gör är dock att visa på att detta är inte ett nytt fenomen ”Varför är du så tyngd av sorg, min själ och full av oro” (Psaltaren 42:6) – ord från Bibeln som skrevs för flera tusen år sedan. Det nya som boken lyfter in är att visa på en väg att hantera oron och ångesten, dels genom att en som läsare ska bli mer medveten om vad oron gör men en, och dels genom att lära sig hitta vägar bort från oron. Och det viktigaste är att bli med medveten om Guds närvaro i allt och hela tiden. Bokens författare använder sig av texter från Bibeln och av texter från Broder Lorens i ett självhjälpsprogram som är uppdelat i flera olika delar. Tanken är att ett regelbundet användande av boken som ett arbetsredskap kommer att bidra till att oron och stressen – eller den problematik en väljer att jobba med – minskar eller försvinner.

Kapitel ett har rubriken: Att leva i Guds nu, och är en inledning med beskrivning av djupandning och syftesbeskrivning, vilket sammanfattas fint i bönen: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Författarna tar sen stegen vidare i guidningen och ber dig som läsare att lista fem områden, fem livsmål du vill jobba med och visar sedan en väg för hur du ska gå till väga. Hur du kan utmana dig själv och dina rädslor i trygg förvissning om att du inte gör det ensam. Författarna uppmanar dig att våga se vad som begränsar dig i livet och hur du kan arbeta med detta. För att tydliggöra finns flera exempel beskrivna. Guidningen fördjupas genom övningar byggda på KBT-modell och som stöd finns både bibelord och ord från broder Lorens citerade. Boken avslutas med råd och tips för hur du ska kunna bibehålla det du uppnått med hjälp av övningar och meditationer.

Boken berör ett område som känns högaktuellt, mellan det andliga och det psykologiska. Hur kan tron få plats? Kan Guds närvaro hjälpa i terapi eller kan det vara ett hinder? Är meditation och andningövningar något som hör hemma inom den kristna traditionen eller inte? Jag blir både förundrad och glad över boken, som på ett professionellt sätt väver in en bra aktiv metod för att våga släppa taget och våga släppa in en närvaro. Detta utan att för den skull ge avkall på problematiken, till exempel ångest eller oro, utan visa på en väg som en som läsare kan vandra tillsammans med Gud för att kunna må bättre i en medvetenhet om att det är här och just nu som vi lever, rör oss och är till.

Boken rekommenderas varmt, framförallt för användning tillsammans i en grupp, för att skapa kontinuitet i övningarna och ha planerad tid för att utföra dessa.

Karin Ahlqvist, diakonibloggen

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: