Hoppa till innehåll

Somna aldrig osams….

”Somna aldrig osams!” Jag vet inte hur många bröllop jag varit på och hört släktingar till brudparet råda dem till det här. Handen på hjärtat, visst har du också någon gång brutit mot det här rådet? Jag har i alla fall gjort det även om jag inte är särskilt stolt över det.

Jag fick en förfrågan att skriva den här ledaren inför sommaren med uppmaningen att vi ska Ta hand om varandra i våra relationer. Risken när vi ger varandra det här rådet är att det fallet lika platt som rådet tidigare, för hur gör jag när jag är så arg, ledsen eller besviken så att inga råd i världen hjälper?

Jag tror att en nyckel till det här rådet att Ta hand om varandra! är att börja med oss själva. Våra innersta behov som inte blir tillfredsställda åker gärna ut genom munnen som kritik riktad mot den andre: ”Om du bara kunde…”, ”kan du aldrig…”
Skärmavbild 2015-06-11 kl. 11.11.03Innanför de här kommentarerna som vi väser, säger eller skriker till varandra finns en mängd önskan och längtan. Behov som inte blir tillfredsställda åker gärna ut som kritik istället för att formuleras om till en önskan. ”Jag skulle vilja kramas” blir ”Du kramas ju aldrig!” Under den där kritiken som kommer ut över våra läppar finns våra djupaste frågor, frågor som: ”Älskar du mig?”, ”Behöver du mig?”, ”Ser du mig?”

Tänk om rådet Ta hand om varandra! uppmanar oss till att börja med oss själva. Att vi börjar med att lyssna inåt och vågar se våra egna behov och längtan som finns där inom oss. Om vi skulle börja bejaka vem vi är, vad vi behöver, och fick tag i vad vi längtar efter och formulerade det inför varandra, skulle det hända rätt mycket med oss och den andre. Vi kan inte ställa krav på den andre att förstå eller att möta våra behov men vi kan önska av den andre att lyssna på oss.

I våra möten där min längtan möter din längtan med hjälp av tydliggöranden, kompromisser och delande samtal händer något. Jag tror att de flesta av oss strävar efter att också möta varandra och lyssna till den andres längtan. Ibland uppstår problem när vi ska försöka lyssna på varandra. Vi går i försvar, uppfattar önskan som kritik eller hör en begäran om lösning, istället för att lyssna vad den andre verkligen har att säga. I sådana här situationer kan vi behöva våga ta hjälp av andra med våra relationer.
Så min sommarönskan blir Ta hand om dig!

Skriven till Jönköpingsdelen av tidningen Amos av Anna Nilsson Christersdotter, Svenska kyrkans familjerådgivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: