Hoppa till innehåll

Zlatan, tacksamhet och om att faktiskt få bidra

Jag skrev i Diakonibloggen juni 2014 om Maria, en änka som bor i Branesti. Branesti är en fattig by i Moldavien. Moldavien är Europas fattigaste land. Marias enda dotter flyttade utomlands i hopp om att tjäna pengar. Kvar hos Maria lämnade hon sin då 2-åriga dotter, Nastia, idag 7 år. Genom att vi ger 100 kr i månaden till den hjälporganisation vi samarbetar med och som i sin tur ger pengarna vidare till Maria som en slags lön för det arbete hon gör i dagcentret, har Maria lyckats få ett drägligt liv tillsammans med sitt barnbarn. De har råd att hyra en egen bostad. De odlar sin egen frukt och grönsaker. De 100 kr varje månad har blivit skillnaden mellan himmel och helvete för Maria.

IMG_4132Fjällstugan och Hallby fotboll startade projektet att hjälpa barn i Branesti sommaren 2011. Syftet var då och är än idag att genom fotboll ge barnen en meningsfull fritid och ett framtidshopp. Vi har skickat ner otaliga lådor med överbliven fotbollsutrustning såsom skor, shorts, tröjor, bollar och så vidare samt att vi ger en lön till den man som jobbar på dagcentret i Branesti, Victor. Tillsammans med sin fru driver Victor ett dagcenter där barnen i byn får ett varmt mål mat om dagen plus möjlighet att göra sina läxor. Men framförallt kommer barnen till dagcentret för att de blir sedda av någon som visar dem kärlek.

Sedan 2012 har även Hisingstorpsskolan, som ligger nära Fjällstugan, varje år varit med och gjort en insats för Moldavien genom att de har skänkt kläder, leksaker, skor och pengar. Senaste insatsen var under den så kallade gårdsfesten på skolan. Den ägde traditionsenligt rum i slutet av maj då skolklasserna bidrog till klasskassan genom att arrangera olika stationer med lotterier och tävlingar. En del av pengarna som samlades in gick till FotbollsGEmenskap samt att projektet fanns på plats och lottade ut en Zlatan-signerad fotboll. De 400 lotterna sålde slut på 1,5 timme och väl framme vid dragningen var spänningen olidlig. Bo Axeland i årskurs 5 vann bollen och glädjen var total hos den fotbollsintresserade killen.

NamnlösHur fick vi tag på Zlatan-bollen? Ända sedan starten av projektet 2011 har förbundskapten Erik Hamrén varit engagerad i FotbollsGEmenskap. Genom åren har han stöttat på olika sätt och när det lottades fram att Sverige skulle möta Moldavien i EM-kvalet frågade jag Hamrén om vi kunde få möta honom och kanske någon spelare på hotellet dagen innan deras EM-kvalmatch i Chisinau. Inga problem, svarade Hamrén.

När vi väl kom fram till spelarhotellet i mars 2015 var vi en styrka på drygt tio personer, några jönköpingsbor och några moldaver varav 3 killar ifrån Branesti var med. Efter en stunds väntan i hotellobbyn kom så till slut Hamrén ut till oss och med sig hade han Zlatan. Oväntat men superkul! Killarna ifrån fattiga Branesti som inte känner till någon svensk landslagsman förutom Zlatan tappade hakan. Zlatan klappade om killarna och önskade oss lycka till med fotbollsprojektet och signerade två bollar.

johnDet är fantastiskt att se hur många människor som engagerar sig i FotbollsGEmenskap. Människor i Fjällstugan, Hallby, Hisingstorpsskolan och även andra delar av Jönköping. Tillsammans kan vi göra stor skillnad för barnen i Branesti men även på många andra ställen.

En sak som slagit mig vid ett flertal tillfällen när jag varit i Moldavien. Jag har trott att det är jag som hjälper dem i Moldavien när jag kommer ner med skor, kläder och pengar. Men i själva verket är det tvärtom. De hjälper mig att inse vad tacksamhet är. De hjälper mig att inse att fattigdom och rikedom inte handlar om pengar. Rikedom handlar om tacksamhet, vänner, familj, kunskap, kärlek.

John Ahlström, pastor i Fjällstugan Jönköping

Vi ägnar nu några veckor åt uppföljning av sådant som vi tidigare skrivit om. Har du tankar och synpunkter är du välkommen att höra av dig i en kommentar eller via mail, diakoni.se@gmail.com.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: