Hoppa till innehåll

Faktum är här för att stanna!

Skärmavbild 2015-06-09 kl. 09.58.58Varje vecka i snart två års tid har faktumförsäljarna kommit in i på Immanuelskyrkans expedition för att köpa nya tidningar. Vilka som säljer har under tid varit olika, men ingen säljer gatutidningen Faktum utan att ha drabbats av någon form av utanförskap. Därför, och det låter kanske märkligt, blir jag glad varje gång någon av säljarna berättar att de ska sluta med att sälja.

En av dessa var Bogdan, från Rumänien. Efter att jobbat i sydländerna i flera år som byggnadsarbetare sökte han sig norrut för att finna arbete, men svenska språket hindrade honom i jobbsökandet. Under tiden Bogdan sålde Faktum kämpade han för att lära sig språket, och han kämpade för att få gå en SFI-kurs. Sin uppgift som Faktumförsäljare utförde han oklanderligt – han sålde i solsken och han sålde i isande vindar från Vättern. Efter ett års tid lyckades han och kunde starta sin egen byggfirma som idag underhåller fastigheter. Idag bor han inte längre i en hydda i skogen utan har nu en enkel lägenhet utanför Jönköping.

På samma sätt med Peter, efter många år som missbrukare och efter flera återfall lyckades tiden som Faktumförsäljare hålla honom borta från drogerna. Det som drev honom var att tjäna ihop pengar till en hund, han hade alltid drömt om en schäfer. Kanske dyker Peter upp igen som säljare, men jag hoppas det nu ska bära.

När nya säljare dyker upp är det alltid en inkörningsperiod. Vissa klarar jobbets tydliga förhållningsregler, andra inte. Det vill mycket till för att en säljare ska få sin ID-bricka indragen, alla är värda många chanser i livet. Men även detta jobb har en gräns, vissa är inte redo, än.

Jakob1Första året fanns det inte några fattiga EU-migranter som var Faktumförsäljare i Jönköping, det finns det idag. Även här är det vissa som klarar det och andra inte. De EU-migranter som nu säljer har valt Faktum i stället för att sitta på gatan men en mugg, och det är ett viktigt steg i rätt riktning.

Faktum är här för att stanna, alla kan känna igen en försäljare på sin Faktum-väst och sin ID-bricka. Och jag kommer fortfarande bli glad när någon slutar då de fått ett annat jobb. För det kommer alltid komma nya säljare och framför allt, det kommer hela tiden nya bra Faktumtidningar som är en viktigt röst för människor i olika sorters utanförskap. Om du läst så här långt, vågar jag mig nu på lite reklam: ”Missa inte senaste numret av Faktum!”

Jakob Olofsgård, pastor och krönikör

Foto, Jönköpingsposten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: