Hoppa till innehåll

Den blomstertid nu kommer….

Majblomman sommarbilderSommarlov! Så efterlängtat av många… dock inte av alla. Vi vet att familjer som lever i en ekonomiskt utsatt situation och med ett begränsat socialt nätverk kan uppleva sommaren som ytterligare en belastning. Matkontot ökar och många upplever det svårt att få ihop den egna semesterns fem veckor med barnens tio veckors sommarlov, särskilt om du är ensamstående och huvudförsörjare.

Jag satt hemma för mamma jobbade. Alla mina kompisar reste till olika ställen men jag satt och hade ganska tråkigt för det mesta” eller ”Ganska trist men roligt. Det var trist för att mamma och pappa behövde jobba så vi kunde inte hitta på något kul” är några barns röster som Föreningen Majblomman presenterade i rapport nr 33 ”Alla mina kompisar reste till olika ställen” Majblommans sommarlovsrapport om barns belägenhet i Sverige när skolan har stängt. En rapport med syfte att lyfta fram och bidra till kunskap kring barns utsatthet över sommaren. Rapporten avslutas med en checklista med konkreta förslag för att mildra effekten av ekonomisk utsatthet bland barn under sommarlovet.

  • Utbilda alla som arbetar med barn om gällande rätt och om vilka effekterna av ekonomisk utsatthet blir för barn. Då fattar man klokare beslut som inkluderar alla barn.
  • Håll öppet på förskolor och fritidshem, och erbjud attraktiva sommarlovsaktiviteter som barnen önskar så att fler vill vara på fritidshem.
  • Säkerställ att barn och deras föräldrar nås av information om vilka sommarlovsaktiviteter som erbjuds i kommunen.
  • Erbjud alla barn gratis resor med kollektivtrafiken året runt
  • Ordna badbussar som åker runt och hämtar barn i alla områden – inte bara de utsatta.
  • Arrangera simskola – en kul aktivitetet som också innebär en viktig säkerhetssatsning för barnen.
  • Kompensera barnfamiljer som har försörjningsstöd med en generell sommarlovspeng för ökade matkostnader, resekostnader och aktiviteter.
  • Sätt upp en tidsplan med målsättningar, och utforma en kommunal plan mot barnfattigdom.
  • Ge alla barn kommunala presentkort på en sommarlovsaktivitet.
  • Ta i det pedagogiska samtalet inte för givet att alla skolbarn får uppleva äventyr och familjesemestrar på sommarlovet.

Skärmavbild 2015-06-10 kl. 18.13.45Läs gärna hela rapporten här. Och läs gärna mer om Majblomman och arbetet för att stödja barn och ungdomar. Där kan du också, om du vill, ekonomiskt bidra till Majblommans arbete. Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation. De arbetar året runt för att förbättra barns villkor. Målet är att alla barn ska få vara med och dela gemenskapen med sina kamrater i skolan och på fritiden.

Karin på diakonibloggen

 

 

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: