Hoppa till innehåll

Modig diakoni!

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 20.28.31Idag lämnar vi på diakonibloggen ordet till vår nye biskop i Växjö stift – Fredrik Modéus:

För drygt en vecka sedan träffade jag diakonerna i Växjö stift. Jag är imponerad av deras arbete. Vi talade bland annat om vad en diakonal kyrka är. För mig är tre saker särskilt viktiga. En diakonal kyrka håller samman ord och handling, låter sig påverkas av marginalens människor och värnar den svages rätt – också när andras bekräftelse uteblir.

Gudstjänst och diakoni går inte att skilja åt. En gudstjänst ska inspirera till vardagstjänst, annars fungerar den inte. Ett vardagstjänande ska hämta energi från bibelord, predikan, sakrament, bön och lovsång, annars lever det på egen förmåga. Det är en huvuduppgift för oss i Svenska kyrkan att bygga levande gudstjänstgemenskaper. För medmänniskans skull.

För tio år sedan skrev jag boken Mod att vara kyrka. I förordet står att mod inte handlar om frånvaro av rädsla, utan om att göra det man tror på trots att man är rädd. Jag längtar efter modig diakoni. Det krävs verkligen mod för att nästankärleken ska bli konkret, för att en församling ska våga låta sig påverkas av människor i utanförskap och för att vi ska kunna vara den svages röstbärare.

En diakonal kyrka är obekväm och säger inte bara vad andra förväntar sig. Det gäller utåt – och inåt i de egna sammanhangen. Diakonerna har alltid i uppgift att ropa högt när människor kommer i kläm. Ibland måste det svida i köttet på den etablerade kyrkoorganisationen.

Jag gav diakonerna tre råd:

1) Hojta högre! Det är bra när diakoner skriver artiklar, debatterar, skapar evenemang och är en nagel i ögat på beslutsfattare. Men då måste man vara påläst.

2) Arbeta strategiskt! Diakoni är mer än att rycka ut, starta grupper, vara praktisk och driva verksamhet. Frågan är hur vi gör för att stärka den strategiska kompetensen.

3) Ha en friskvårdskompis! Det är viktigt att ha en följeslagare, någon som vet hur man har det. Själavårdaren behöver själavård. Den som är ett barmhärtighetens tecken måste själv möta barmhärtighet. Och det måste få kosta, både i arbetstid och pengar för arbetsgivaren.

Till sist berättade jag för diakonerna att jag ber för dem. Det är, som jag ser det, en mycket viktig uppgift för en biskop. Inte att säga att man ber. Utan att göra det.

Under mitt första biskopsår bjuder jag in många till samtal. Temat för samlingarna är #vadvilldudela. Alla i Växjö stift som vill får berätta vad de tänker om kyrkans framtid – på webben, via mail, vid samlingar eller på annat sätt. Jag lyssnar uppmärksamt för att sedan kunna ta ut en riktning. Du är välkommen att dela!

Biskop Fredrik Modéus

Du kan följa biskopen i växjö på twitter

Läs gärna Fredrik Modéus tidigare inlägg på diakonibloggen.

4 kommentarer »

    • Tack för din kommentar, Anita! Jag vet inte vad din fråga syftar på, men generellt finns det många olika situationer där vi kan höja vår röst. Att verka för förändring också av något som inte blev som vi hoppats kan vara konstruktivt. /Lotta, diakonibloggen

  1. Enligt min mening bör hojtadet i första steget vända sig mot det egna kyrkorådet. Där sitter ju företrädarna för de politiska partier som ”skapar” de rättfärdiga strukturerna i samhället. Det hävdas ju att deras närvaro är viktig för kyrkan, men då ska de också ta sitt ansvar och kritisera de egna innan de skickar ut sina anställda på betald arbetstid för att ”hojta”. Annars blir det schitsofrent på något vis.

    • Hej Bo! Tack för din kommentar! Det ligger mycket i det du skriver. Samtidigt har de lokala politikerna begränsat mandat i jämförelse med politikerna på riksplanet. Jag tänker att hojtandet kan ske på flera olika plan och att det ena inte utesluter det andra. /Lotta, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: