Hoppa till innehåll

Uppropet kring överskuldsatta

Nu får det vara nog! Det var helig vrede som väcktes i mig när jag vecka efter vecka träffade människor, vars inkomst inte räckte till att betala räkningar och de mest basala behoven. Vi talar ännu om Sverige som ett välfärdssamhälle, men med det jag möter visar på ett system med stora brister där fattiga människor blir allt fattigare. Tillsammans med tre diakonkollegor bestämde jag mig för att skriva ett nationellt upprop mot överskuldsättning. 600 000 svenskar har skulder som de inte klarar av att betala tillbaka och ca en miljon av befolkningen är drabbade, däribland många barn. Det är personer som du och jag, som hamnat i skuld på grund av skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet. Att vara överskuldsatt innebär att personen i fråga har skulder, som hen aldrig kommer att kunna betala tillbaka. En för många hopplös situation. Ohälsan bland överskuldsatta är stor och den pågår år efter år. Överskuldsatta drabbas av depressioner och ångest fem gånger oftare än andra. Var sjätte har försökt ta sitt liv. Trots detta, har lite gjorts för att förändra situationen för överskuldsatta!

Det börjar ofta med en helt vanlig el-eller telefonräkning, som du inte kan betala i tid. På två, tre månader har den ökat med över 100%. Du kommer efter med andra räkningar och tar privata lån och så växer dina skulder. Möjligheterna till förändring ligger inte på individnivå utan på samhällsnivå genom ändrad lagstiftning. Våra grannländer i Norden har en betydligt bättre lagstiftning när det gäller att skydda konsumenten och hjälpa människor ur skuldfällan. Men i Sverige sitter du fast. Här avskrivs sällan skulder och det är få som tar sig genom nålsögat och får skuldsanering.

Skärmavbild 2015-05-08 kl. 10.25.24Lösningarna på problemet med överskuldsatthet är många. Det finns två statliga utredningar från 2013 med mängder av goda förslag. Men sedan utredningarna gjordes har det inte hänt något. En del i detta är troligtvis att skuldsatta personer sällan har orken eller möjligheten att själva uppmärksamma sin utsatthet. Det är därför vi initiativtagare till uppropet samlar in namnunderskrifter, som kommer att lämnas till regeringen och berörda ministrar efter den 22/11 2015. Vår förhoppning är att samla ihop 10 000 underskrifter. Alla som är myndiga är välkomna att skriva under uppropet. Det kan göras digitalt eller genom fysiska namnlistor. Så ut i era församlingar, familjer och arbetsplatser och uppmana människor att skriva under!

Elinn Leo, diakon

Du kan följa uppropet på facebook

Vi ägnar nu några veckor åt uppföljning av sådant som vi tidigare skrivit om. Har du tankar och synpunkter är du välkommen att höra av dig i en kommentar eller via mail, diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta, diakonibloggen

1 kommentar »

  1. Vad har vi en ockerlagstiftning till för när den ej hindrar effektiva årsräntor på flera tusen (!) procent hos sms-lån? Vad är ocker då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: