Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

#5min5maj

I december 2013 skrev vi på diakonibloggen om Therese, ambassadör för (H)järnkoll, och hennes önskan att inspirera människor att våga tala om psykisk ohälsa. (H)järnkoll startade som en regeringskampanj. Kampanjen fick så bra genomslag att det nu finns som permanentad verksamhet – i Riksförbundet (H)järnkoll och i ideella föreningar i de län där kampanjen bedrevs. Jönköpings-Posten skriver idag om Jönköpings länsorganisation där Peggy Winkler är ordförande. Hon och vice ordföranden Mats Wikhed vill visa att det är okej att prata och vara öppen när det handlar om psykisk ohälsa. ”Vi kan se att folks attityder har förbättrats”, konstaterar Mats Wikhed.

puff-2Idag 5/5 görs en manifestation i landet med uppmaningen att prata om psykisk ohälsa i 5 minuter. Om du skriver i sociala medier kan du använda hashtaggen #5min5maj. Du kan också prata med vänner, arbetskamrater och bekanta och ge 5 tips på hur man kan må bättre.

/Karin & Lotta på diakonibloggen

Vi ägnar nu några veckor åt uppföljning av sådant som vi tidigare skrivit om. Har du tankar och synpunkter är du välkommen att höra av dig i en kommentar eller via mail, diakoni.se@gmail.com.

One comment on “#5min5maj

 1. diakonibloggen
  maj 9, 2015

  Det kom ett mail:
  ”Hej, vill bemöta dig som skriver, att svara ärligt hur mår du? Jag önskar att jag kunde! Anledningen att jag inte svarar är alla erfarenheter där motparten inte kan/orkar lyssna!

  Hos mig finns också en stor rädsla att vara till besvär! Just i dag har jag varit förlamande trött vilket är svårt att acceptera själv. Var på halv personaldag. Kom hem och gick och lade mig. Jag har aldrig tidigare skrivit något omgående. Men kände mig så frustrerad över min situation!
  Johanna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on maj 5, 2015 by in Diakonalt arbete, Nyheter, psykisk ohälsa and tagged , , .
Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: