Hoppa till innehåll

Var sjätte pensionär…

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 18.24.31

I Sverige finns det flera pensionärsorganisationer som verkar för en aktiv och meningsfull tillvaro som pensionär. SPF Seniorerna är en av dem och här delar diakonibloggen ett gästinlägg från förbundsordförande Christina Rogestam.

Vi seniorer blir fler och fler, både i antal och i andel av befolkningen. Men i många avseenden ses vi tyvärr fortfarande som ett kollektiv, när vi i själva verket alla är individer med olika viljor och förmågor. För förmågor besitter vi fortfarande. Vi vill och orkar bidra till samhället i högre utsträckning idag än för några generationer sedan. Några tar hand om barnbarnen, andra jobbar vidare och ytterligare några engagerar sig i någon ideell organisation.

Men det finns också många äldre som lever i ensamhet, med knapra pensioner och som känner sig otrygga och besvikna. Få seniorer vill be samhället om hjälp, man känner för mycket stolthet för det. Man vill helst inte vara någon till last och man kanske skäms över sin låga pension.

Kyrkans insatser är värdefulla – både socialt och genom ekonomiskt stöd. SPF Seniorernas lokala föreningar erbjuder också social gemenskap och vi driver ett påverkansarbete för att förbättra villkoren för landets pensionärer.
Det finns inga enkla lösningar men många av oss funderar kring att en dag behöver vi alla vård och omsorg, vi vill ha en bostad som vi trivs i och vi vill kunna leva på våra pensioner.

* Från SPF Seniorerna arbetar vi därför för att omsorgen ska utgå från den enskildes behov, man ska känna trygghet och kunna påverka sin omsorg. Vi måste bort från synsättet att vi pensionärer alla är stöpta i samma form och har samma behov. Den äldre ska stå i centrum för omsorgen.
* Vi vill också att det byggs fler och olika typer av boenden för oss äldre. Och det måste byggas och renoveras med tillgänglighet i åtanke. Både bostadstillägget för pensionärer och flyttskatterna måste på ett bättre sätt än idag anpassas till verkligheten på bostadsmarknaden. Ett bra boende kan bidra till ett rikt liv i hälsa för äldre, tvärtom kan ett dåligt boende innebära otrygghet och isolering.
* SPF Seniorerna anser det orimligt att nästan var sjätte pensionär i Sverige lever under EU:s gräns för relativ fattigdom. Ett par glasögon som går sönder ska inte innebära ekonomisk katastrof i ett välfärdssamhälle som Sveriges. Vi menar att pensionssystemet måste förändras för att garantera ekonomisk trygghet snarare än att leda till ekonomisk utsatthet.

Christina Rogestam
förbundsordförande SPF Seniorerna

Har du också tankar och synpunkter om att bli äldre, något som du vill lyfta? Skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com eller skriv en kommentar. /Karin & Lotta, diakonibloggen

3 kommentarer »

 1. Två åtgärder som skulle förbättra pensionssystemet är
  1) beskatta uppskjuten (pension) och försäkrad (a-kassa, sjukpeng mm) inkomst med samma skatt som direkt inkomst – ger en snabb förbättring och andrum för mera omfattande justeringar
  2) Beräkna ökning/bromsen med utgångspunkt av ett viktat medelvärde av indikatorerna under flera år för att förhindra tvära kast.

 2. Boendet för oss pensionärer som sökt till Allmännyttan har blivt en kvarnsten runt halsen. Vi MÅSTE ha ett billiggare boende än vad som NU pressats frama av Stockholms politiker, Hyresgästföreningen och Hyresnämnden. Om detta går att läsa i en rapport från Uppsala Universitet, som analyserat konsekvenserna om detta och avslöjat ” hur det går till” och därmed svagheterna i renoveringsprocessen av Miljonprogrammet.

  Man nyttjar cynsikt de boendes dåliga insikter i språket, lagar och regler, samt – det värsta – de boendes rädsla för att mista boendet OM man framför kritik.
  Idag törs man ine ens felanmäla tvättstugan av rädsla. SKANDAL

  Dessutom har enl lagar de Allmännyttgia reserverat medel för just Reparationerna.
  Men nu har Sthlm Stad gått in och ”tankat” över dessa medel, c:a 3 miljarder, för att tömma bolagens egna kassor, som då visar att man INTE har medel att reparera för. Ärendet är uppe i domstol nu.

  Istället höjer man helt sonika hyrorna för hyresgästerna med 20 %, för att täcka kostnaderna. Snacka om ”Demokratur” !!!!
  Hur skall det då gå för pensionärerna som sitter där bundna i systemet ?
  Hyreshöjning m 20 %, pensionssänkning, stadigt numera !! Detta skapar eko-sociala effekter i samhället !
  Ingen reagerar för det !!

  Ingenting e längre som förut, alla sanningar e slut /citat/

  Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: