Hoppa till innehåll

Vad är det som är viktigt genom livet?

”Bygg relationer med unga människor – då har du vänner kvar då du blir gammal!”

Tankarna kom till mig då jag var och gratulerade en kvinna som fyllde 95 år. På kalaset fanns jag och en hel del andra i min generation (25 år yngre) och som helt naturligt hade gemenskap med den äldre kvinnan. Vi har så mycket att ge varandra över generationsgränserna. Det behöver vi se och värna om.

För vad är det som är viktigt genom livet?

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 18.34.05Relationer och att få finnas med i ett sammahang, ha en tillhörighet. Livsviktigt för oss alla. Det är i gemenskap människan kan finna mening och innehåll i livet. Många har det i sin familj men inte alla. Ensamhet och isolering är ett gissel för en människa, inte minst för den äldre. Att försöka se vad vi har genererar glädje, någon att ringa, skriva brev till eller bjuda hem. Ser vi det vi inte har leder det till missmod och i värsta fall bitterhet.

Visst kan det vara så att en äldre människa känner av att hon gjort sitt och nu ska de yngre fram! Det kanske inte är så konstigt men vi behöver inte tänka så. Vi äldre har så mycket mer att ge och ingen ska se ner på oss för att vi är äldre. Vi skulle alla må bra av att upptäcka varandras kunskap och erfarenhet.

Många äldre har det mycket bra, vi är friska och har det ofta bra ekonomiskt! Inte alla men många! Det vi alla behöver är näring för vår inre människa, tankar och känslor. Allt det som kan komma fram hos oss när det finns mer tid för eftertanke och reflektion. Inte bara underhållning, det är vi ofta trötta på, utan delaktighet där min kunskap och erfarenhet får möta andras kunskap och erfarenhet. Få berätta och samtala!

Många i min generation har gått i söndagsskola, är döpta oftast som barn och har deltagit i konfirmation. Så har åren gått och de existentiella frågorna har lagts på hyllan men någonstans finns frågorna och kan dyka upp när vi levt den största delen av våra liv och vet att en dag är det slut.

Kanske vi skulle må bra av att ha en samling omkring döden? Det är livet vi ska ägna oss åt men att bearbeta sin egen död ger ofta djupare livskvalité.

Pensionstiden kan få bli en fin tid – men vi behöver varandra!
Britt Sandberg

Har du också tankar och synpunkter om att bli äldre, något som du vill lyfta? Skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com eller skriv en kommentar. /Karin & Lotta, diakonibloggen

2 kommentarer »

  1. ”Bygg relationer med unga människor – då har du vänner kvar då du blir gammal!” – Det här är mycket viktigt och kyrkan/församlingen måste ha åldersblandning som en av sina viktigaste uppgifter, utöver förkunnelsen och socialt arbete. Samhället i övrigt blir all mera ålderssegregerat så det behöves en motvikt här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: