Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Tillsammansskapet – för trygghet, gemenskap och sammanhållning

I början av januari skrev vi på diakonibloggen ett inlägg – Vägra hata – med anledning av attentat mot religiösa byggnader på flera platser i Sverige. I Jönköping anordnades en manifestation för gemenskap och sammanhållning. Bakom arrangemanget stod nätverket Tillsammans för Jönköping. Här berättar de själva om sitt nätverk.

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 17.55.20Vad tänker du på när du hör ordet anti-rasist? Anti innebär att vara emot något. Rasism är att dela upp och särskilja människor på grund av deras ”ras”-tillhörighet. ”Ras” är ett ord som människor har hittat på för att dela upp människor i exklusiva grupper efter deras biologiska, religiösa eller kulturella karaktär eller tillhörighet. De flesta människor vi möter på stan håller med om att rasism är något hemskt, att vandalisering av moskéer och invandrarhat är fel och att diskriminering av människor på grund av deras utseende eller religionstillhörighet inte hör hemma i Jönköping. Men det är inte lika många som säger att de är antirasister. Det kan vara så att just ordet antirasist är förknippat med vissa politiska värderingar, som alla inte delar. Det kan också vara så att alla inte orkar eller vill delta i vad de upplever vara en aggressiv anti-rörelse. Men det finns ett alternativ…

Tillsammansskapet grundes av Stiftelsen Expo tillsammans med en rad grupper i landet som arbetar ideellt och lokalt för sammanhållning. Tillsammans för Jönköping är en antirasistisk grupp som vill verka för ökad trygghet, gemenskap och sammanhållning i samhället. Vi tror på en antirasism som präglas av icke-våld och kärlek och är politiskt och religiöst obundet. Genom Tillsammansskapet utbyter vi erfarenheter med varandra, anordnar aktiviteter tillsammans och införskaffar kunskap om hur ett lokalt arbete för sammanhållning bäst bedrivs. Vi är människor med olika bakgrund, kön och ålder.

Om du vill veta mer om Tillsammansskapet kan du besöka hemsidaneller gå in och gilla och följa vår Facebook-sida:

Med vänlig hälsning
Tillsammans för Jönköping

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: