Hoppa till innehåll

Om du varit min mamma…

Jag sitter hos en läkare och resonerar om huruvida jag ska göra ett visst ingrepp eller ej. Han säger att det är upp till mig att avgöra detta, men när jag frågar vad han skulle rekommendera säger han: ”Om du hade varit min mamma skulle jag rekommendera dig att göra det!” Jag blev lite paff av den jämförelsen eftersom den här mannen nog var ungefär fem år yngre än jag… Jag tror han läste av mig snabbt för han tillade ”…eller min fru”.

Jag funderade på det där efteråt. Jag blev nästan lite förnärmad av den där kommentaren. Men i den kontext han växte upp var det säkert något väldigt fint att bli jämförd med någons mamma, någon som är lite äldre. Det var kanske hans sätt att seriöst och i all välmening uttrycka vad han tyckte att jag skulle göra. Vi i västvärlden är ganska åldersfixerade och vår syn på att åldras tror jag speglas i vårt sätt att bemöta varandra.

Skärmavbild 2012-11-19 kl. 13.57.12Vi på diakonibloggen kommer under några veckor att fokusera på äldres situation. Hur är det att bli gammal i vårt välfärdssamhälle idag? Hur skapar man sin egen mening i tillvaron? Värdesätts livsvisdom, erfarenhet och mognad? Eller är det ungdom, effektivitet och styrka som är det enda gångbara? Ser vi fram mot att åldras eller fasar vi för det? Räds vi svaghet, beroende och ensamhet?

Några gästbloggare kommer att skriva på temat utifrån olika perspektiv. Har du också tankar och synpunkter, något du vill lyfta? Skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com eller skriv en kommentar.

/Lotta, diakonibloggen

1 kommentar »

  1. Det finns en dubbelhet i synen på äldre arbetskraft. Å ena sidan predikar ”samhället” (politiker, förståsigpåare, ekonomer mm) att man ska jobba längre, typ rullatorparkering vid stämpelklockan. Å andra sidan finns det en åldersfaschism à la Hasse o Tage – med trettiotre är du passé, med trettifem då kan du hälsa hem – där man helst ska vara purung, men ha 20 års yrkeserfarenhet. Att hitta ett nytt jobb för en 55+ är praktiken omöjligt. Är det då konstigt att de flesta 50+ ser om sitt hus och försöka ordna en så tidig sorti ur arbetslivet som är möjligt utan att pensionen blir alltför mager?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: