Hoppa till innehåll

Öppna kyrkorna för hemlösa!

Micael Grenholm 3En ny kyrklig folkrörelse växer fram. I Karlskrona, Örebro, Jönköping, Sävar, Uppsala och flera andra platser öppnar kyrkor sina byggnader för att husera hemlösa, inte minst romer som tigger på gatorna. Nu när vintern kommer blir det extra svårt att bo i bilar, tältläger och under broar. Flera hemlösa EU-migranter är barn, sjuka och gamla, och självklart ska de inte behöva frysa om nätterna.

Församlingar på andra orter ska inte behöva tänka två gånger om de ska göra detta. ”Dela ditt bröd åt den hungrige, skaffa de fattiga och hemlösa en boning” säger Jesaja (58:7). Det kostar inte alls mycket att köpa in lite madrasser och lite kvälls- och frukostmat, och kyrkorna och församlingshemmen används ju ändå inte på natten. Min erfarenhet är att det inte är svårt att samla ihop ett gäng volontärer som kan ställa upp med att vara värdar – särskilt inte om flera församlingar samarbetar. Korskyrkan i Uppsala där jag var volontär hade bara en värd per natt, och det fungerade bra.

Förutom att möta de akuta humanitära behoven gör ett öppnande av kyrkorna att vi knyter kontakter med de hemlösa och får större möjlighet att även driva långsiktiga projekt, som undervisning i språk, hälsa och samhällskunskap, samt stöd till deras hembyar. Stiften kan framöver börja erbjuda diakoner och församlingspedagoger fortbildning i romsk kultur och i grundläggande rumänska, och de bör säkerställa att det ska finnas församlingar som tar emot hemlösa i åtminstone alla större orter och på sikt i hela landet. Svenska kyrkan har tusentals olika fastigheter, det är orimligt att 99% av dem ska stå tomma på nätterna medan barn och gamla fryser i bilar.

Kommuner tjatar ofta om att de inte har något ansvar för hemlösa EU-migranter, även om vissa lyckligtvis har gjort insatser ändå. Vi kristna kan dock entydigt säga att vi har ett moraliskt ansvar givet av Jesus Kristus själv för att älska vår nästa och hjälpa den nödlidande oberoende av dess nationalitet, etnicitet, juridiska status eller något annat. ”Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet” sa Paulus (Rom 12:13). De allra flesta östeuropeiska romer som tigger och spelar på gatorna är ju faktiskt kristna – troende syskon som vi har en biblisk skyldighet att hjälpa.

Men det handlar inte bara om ansvar. Vi har en fantastisk möjlighet att använda våra lokaler till att välsigna våra medmänniskor och lindra deras lidande! Låt oss ta chansen att göra gott och fylla kyrkorna med människor som faktiskt vill vara där. Vad väntar vi på?

Micael Grenholm

Ordförande i Stefanushjälpen, Uppsala

EU-migranternas närvaro i vår omedelbara närhet väcker reaktioner. Dela gärna dina tankar och synpunkter i en kommentar eller skriv ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

5 kommentarer »

 1. Bästa jag läst sen jag konfirmerades. Om nån klagar på att de är brottslig etc så är det bara att ge dem en utträdningsblankett. 🙂

 2. Jag tycker dina tankar är helt rätt Micael. Är nyfiken på hur ni gör rent praktiskt dock. Finns det någon/några som sover i kyrkan med de hemlösa/EU-migranterna? Får de bara sova där eller vara där hela dagen? Varje natt eller några dagar i veckan? Frukost och/eller lunch varje dag? Finns det exempel på samarbete mellan kyrkor i samma stad och hur ser det ut i så fall?

  • Hej Åsa!

   Tack för dina frågor. Jag kan bäst svara på hur det har gått till i Korskyrkan i Uppsala. Där var vi en värd per natt som låste upp och sov över med de hemlösa. Ibland köpte värden in enkel mat, ibland gjorde den socialt ansvarige från församlingen det som höll i hela projektet. Det bjöds på kvällsmål och frukost. Stadsmissionen har ett dagcenter för hemlösa så på morgonen hänvisades de dit. De var där från åtta på kvällen till åtta på morgonen ungefär. Tyvärr gjorde församlingen undantag på fredagkvällar pga ungdomsgrupp vilket ställde till det för de som sov där. Jag rekommenderar att man har öppet varje natt. Vi har ett ekumeniskt nätverk i Uppsala som nu harsamordnat Stadsmissionens dagcenter med Livets Ords natthärbärge (Korskyrkan har inte längre öppet sedan en dryg månad tillbaka).

   Allt gott!

 3. Här i Borås håller vi kyrkor på och försöker styra upp det just nu.
  En av SvK:ans församlingar hat hunnit öppna upp för övernattning en natt i veckan, och troligen nu i veckan, annars nästa, öppnar vi i Pingstkyrkan en annan natt.

  Vi öppnar vid 20.30, bjuder på typ kaffe o mackor, och stänger vid 8 på morgonen.

  Vi väljer att inte ha alla nätter för att det lätt blir lite av ett läger då, där saker förvaras över natt osv – och det räcker inte lokalerna till för – så om vi istället delar på det och tar någon natt var som kyrkor så funkar det kanske bättre, tänker vi…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: