Hoppa till innehåll

”Jag har fått mycket kärlek och glädje tillbaka”

Vi träffas på Jonsson´s konditori, jag – Lotta på diakonibloggen – och Sandra Syrén. Jag ber Sandra berätta om engagemanget för eu-migranterna i Skillingaryd. Hon och några andra personer började prata med varandra om att något borde göras för att stötta den grupp av bulgarer som börjat synas utanför butikerna i samhället. Sandra startade en grupp på facebook ”Vi som vill hjälpa våra medmänniskor i Skillingaryd.” Sen tog det fart. Många har blivit medlemmar i gruppen, i skrivande stund är det 269 personer som på ett eller annat sätt har ett engagemang eller vill följa det som sker. Ytterligare andra har hört av sig på telefon och viljan att hjälpa är stor.

IMG_6973I ett tidigt skede kontaktades kyrkorna i Skillingaryd och nu finns en arbetsgrupp med några engagerade samhällsbor och representanter för kyrkorna. De har under en intensiv period träffats ungefär en gång i veckan och pratat om praktiska saker. Ibland deltar bulgarerna i mötena. Språket är en utmaning men med hjälp av någons knaggliga engelska och google-translate lyckas de kommunicera ganska bra. Sedan några dagar har eu-migranterna flyttat in på sommarhemmet Fridhäll som ägs av missionsförsamlingen. Där har de värme, rinnande vatten, kök och toalett. De ska snart återvända till Bulgarien och en aktuell fråga nu är om det går att samla in pengar till en bil, eftersom deras egen blivit påkörd.

Genom facebook-gruppen går kommunikationen snabbt och om Sandra till exempel gör en efterlysning där får hon snabbt svar. Människor skänker kläder och skor eller betalar in pengar till det konto som startats som stöd för eu-migranterna i Skillingaryd. Ibland blir det väldigt intensivt och mycket att göra på en gång. Sandra har familj med tre barn och ibland säger andra till henne att hon ska vara rädd om sig och inte ta på sig för mycket, men hon känner varmt för detta engagemang. Hon medger att det kan ta både tid och kraft i anspråk, men att det ger så mycket kärlek och glädje tillbaka. Både från bulgarerna själva, men också från andra engagerade människor runtomkring. Hon tycker också att hennes egna barn får en större förståelse och lär sig empati med hur andra människor kan ha det.

Sandra säger att hon mest har mött positiva reaktioner om än det finns en del skeptiker som ifrågasätter det hela eller som tror att svenskar blir lurade. ”Det finns alltid de som tycker att man gör fel eller borde göra mer, alla kan inte vara nöjda.” I nuläget handlar det mest om akut hjälp, men arbetsgruppen pratar också om hur man kan hjälpa på längre sikt, hur man kan bidra till att situationen blir bättre för eu-migranterna i deras hemländer. Sandra hoppas också att kunna åka ner till Bulgarien med en hjälpsändning tillsammans med sin man, som är lastbilschaufför. ”En hjälpsändning kan betyda mycket i deras situation, att kunna hjälpa människor på plats.”

Tack, Sandra, för din berättelse om ert engagemang i Skillingaryd!

På olika håll görs insatser för eu-migranterna. Vi har tidigare berättat om Kyrkhjälpen i Jönköping och om arbetet i Gnosjö.

EU-migranternas närvaro i vår omedelbara närhet väcker reaktioner. Dela gärna dina tankar och synpunkter i en kommentar eller skriv ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: