Hoppa till innehåll

Fattigdom i överflödssamhället – Upprop från Stockholmsdiakoner!

Skärmavbild 2014-11-12 kl. 13.37.38

Diakonibloggen presenterar ett upprop lämnat till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i oktober 2014:

”Kyrkan är en plats dit människor i nöd vänder sig. Vi diakoner i Stockolms stift har under lång tid sett hur människor, som redan har det svårt och lever på marginalen, har börjat få det allt svårare. Vi har valt att lyfta fram erfarenheter ur vår vardag, för att visa på hur människor faktiskt kan ha det år 2014. Vi hoppas att våra politiker tar del av dessa berättelser och gör något åt situationen. För det är ju inte bara diakonerna i Stockholms stift som upplever detta, utan många röster har höjts av diakoner runt om i landet, senast i Göteborg i augusti i år.

Lite bakgrund: I början av 1980-talet bröts utvecklingen mot ökad jämlikhet, som pågått fram till dess. I stället påbörjades en utveckling med ökande ojämlikhet. De sociala klyftorna i samhället har därefter tillåtits öka kontinuerligt och ökar nu fortare i Sverige än i något annat OECD-land (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling). På tio år har vi gått från mest jämlika land till en 14:e plats i OECD.

Andelen fattiga bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer tredubblades mellan 2004 och 2012. Allt fler i denna grupp utsatta svenskar riskerar att hamna i relativ fattigdom (EU:s gräns), dvs. leva på 128 220 kr (60 % av medianvärdet i befolkningen 2012), eller mindre per år.

Sverige har aldrig varit rikare än i dag. De flesta människor har aldrig haft det bättre, men de fattigaste har inte fått det bättre, utan sämre. Europarådets sociala stadga är bindande. En expertkommitté har granskat hur medlemsländerna lever upp till människors rätt till socialt skydd. Kommittén kritiserar Sverige för att inte uppfylla stadgan eftersom det inte finns miniminivåer i ersättningssystemen till arbetslösa och sjuka.

Vi vill fokusera på tre faktorer, som bidrar till att människor, som vi möter i vår yrkesutövning, hamnar i fattigdom och social utslagenhet: försörjningsstöd, sjukersättning och bostadsbrist. Vi nämner också situationen för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, eftersom deras ekonomiska svårigheter läggs ovanpå de svårigheter som diagnosen innebär.

Riksnormen för det yttersta skyddsnätet i samhället – försörjningsstöd- har inte följt den övriga ekonomiska utvecklingen i samhället. Skillnaden mellan dem som lever på försörjningsstöd och lägsta lön har ökat. Riksnormen är tänkt att vara just en norm. Kommunerna är fria att bevilja ett generösare stöd, men i praktiken sker det mycket sällan. Försörjningsstödet är avsett som ett korttidsstöd, men i praktiken blir det ofta ett mycket långvarigt biståndstagande.

Ett exempel:en flykting kom till Sverige från forna Jugoslavien 1995. Efter att ha jobbat i Sverige i flera år blev hon sjuk. Trots sjukdom arbetade hon ytterligare ett par år, varvat med sjukskrivning. 2003 fick hon cancer och blev sjukskriven cirka två år. Efter det godkände inte försäkringskassan hennes sjukintyg och hon blev utförsäkrad. Hon fick försörjningsstöd. 2008 godkände försäkringskassan, efter överklagan, en tidsbegränsad låg sjukersättning, som sedan övergick i varaktig sjukersättning. Därefter har hon fått kompletterande försörjningsstöd. Denna kvinna har levt på försörjningsstödsnivån sedan 2005, hela nio år.”

Uppropet i sin helhet med fler exempel utifrån försörjningsstöd, sjukersättning och bostadsbrist hittar du här. Avslutningen delar vi gärna med oss av:

”Med detta upprop önskar vi uppmärksamma regering och riksdag på att människor far illa i vårt samhälle idag, just nu. Många människor som vi möter lever under svåra förhållanden och personerna i texten är några exempel på det. Vi diakoner har vigts till tjänst och lovat att ”försvara människors rätt och stå på de förtrycktas sida”8. Efter valet 2014 hoppas vi att alla folkvalda politiker också lyssnar till dessa människors röster och verkar för en förändring, så att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva i – för alla.”

Undertecknat av cirka 80 st diakoner i Stockholm se alla namnteckningar här

Kyrkans tidning har uppmärksammat uppropet läs mer här.

4 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: