Hoppa till innehåll

Det kunde ha varit jag!

image-16Vi träffas varje dag. På långt håll ropar de ”hej pastorn” och skiner med hela ansiktet från sina platser utanför affärerna. Utsatta EU-medborgare mitt i en ström av förbipasserande och stressade svenskar.

Jag böjer mig ner, hälsar och säger några ord. Ofta släpper jag ner några mynt i burken eller ger en bit mat. Nyttigt att böja sig. Helst skulle jag vilja ”dra upp” dem men de har valt sin arbetsplats vid mina fötter. Jag får ha respekt för detta. Numera är många av dem mina goda vänner. Ur djupen av deras hjärtan flödar värme och kärlek mot mig som välbeställd nordbo. Egentligen långt viktigare än materiella fördelar.

1 maj i år hände något på djupet i Jönköpingsbornas hjärtan. Vi inbjöd till en gudstjänst på trappan till den mäktiga och vackra Sofiakyrkan. Temat var ”medmänsklighet, kärlek och fred”. Någon timme senare skulle en främlingsfientlig demonstration ske på Västra Torget, ett kvarter från Sofiakyrkan.

I början av sommaren fattade kyrkorna ett gemensamt beslut om att ge hjälp åt EU-migranter och efter semestrarna inbjöd vi allmänheten till två informationsmöten. Nästan tvåhundra människor kom och engagemanget var stort för att hjälpa och uppmuntra de tiggande gästerna – de flesta från Rumänien.

Ingenting är sig likt sedan dess. Mina arbetsuppgifter och många andras fokuseras numera på ett starkare stöd till utsatta människor. Flera gånger i veckan ger vi frukost och kläder till dem. Vi erbjuder dusch, tvätt och allmän rådgivning. Allt med avslutande andakt med bön för dagen, livet och hemförhållandet. Våra egna bekymmer förminskas i gemenskapen med EU-migranterna och denna gränsöverskridande gemenskap – både i vår region och tillsammans med våra gäster – fördjupar vår kärlek till varandra.

Att höra deras berättelser om den djupa fattigdomen hemma, om barn i misär och om översvämmade och raserade hus är omskakande. Vi skulle så gärna vilja frigöra resurser för att ge dem bättre hemförhållanden. Det är vår önskan och för detta planerar och ber vi. Just nu arbetar vi för högtryck med att ordna tak över huvudet till dessa vänner inför annalkande höstrusk och vinterkyla. Arbetstillfällen och egen försörjning är andra högprioriterade områden – allt för att visa den medmänskliga kärlek som Vår Herre själv var så fylld av.

/Christer Tornberg

pastor i Pingst Jönköping & samordnare för Kyrkhjälpen, Jönköping
www.pingstjonkoping.se

EU-migranternas närvaro i vår omedelbara närhet väcker reaktioner. Dela gärna dina tankar och synpunkter i en kommentar eller skriv ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

6 kommentarer »

  1. Jag fick en idé: om kyrkan som skogsägare skulle anställa dessa EU-medborgare för skogsröjning, skogsplantering och bärplockning sommartid skulle mycket vara vunnet: skogar skulle röjas, skog skulle planteras och bär plockas men utan de risker för dem som arbetar med detta som oseriösa företag i branschen medför. Dessutom skulle fattiga romer inte behöva förnedra sig till tiggeri och i stället få med sig hem en ansenlig summa pengar som kan förändra deras liv på lång sikt.

  2. Reblogga detta på Christer.L.Hansson och kommenterade:
    Ett gott exempel på att mötas människa till människa. Att böja sig ner och mötas på samma nivå. Tycker att den här texten hittar ett perspektiv som oftast saknas. Tiggarna är här för att samla ihop så mycket pengar de kan för att ordna med ett tak eller liknande i sitt hemland. Om vi kan hjälpa dem till ett värdigt liv så länge som de är här hos oss så är mycket vunnet. De har ansträngt sig hårt för de små slantar de får in och det är ingen av oss som behöver anstränga sig speciellt hårt för att minska deras umbärande. Om jag lägger en tjuga istället för att köpa godis till mig själv så kommer mitt liv se likadant ut efteråt men jag har gjort stor skillnad för mottagaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: