Hoppa till innehåll

Hopp och omsorg – Se medmänniskan!

Vilka viktiga mötesplatser kan Verbum vara med och skapa?

När vi ställde oss den frågan hamnade kyrkans diakoni högt upp på vår lista. Kyrkans diakoni är viktig av så många anledningar. Diakoni är ett vikarierande hopp för många som lever i hopplösa situationer eller till och med upplever sig själva som hopplösa. Kyrkans diakoni är också ett slags vikarierande omsorg; diakonins händer, nätverk och möten kan – i viss mån – stilla min oro och möta – något – av min vanmakt. Diakoni som vikarierande hopp och omsorg – det är inte konstigt att kyrkans diakoni är ett av de viktigaste motiven som människor anger för sitt medlemskap i Svenska kyrkan.

Hur skulle då Verbum kunna uppmärksamma frågor kring diakonins uppdrag och utmaningar? Och dessutom lyfta dem som lokalt bär frågorna?

Vårt svar blev Se medmänniskan. Se medmänniskan är en viktig dag om diakonins uppdrag och utmaningar. Och det är en dag som vi hoppas ska – precis som diakonin – vara mer än ord. Dagen vill vara en mötesplats där diakonins viktiga frågor behandlas. Och där diakonins bärare – diakoner, diakoniassistenter, beslutsfattare och andra i stift och församlingar – lyfts, inspireras och fylls på i sina viktiga uppdrag.

Biskop Esbjörn HagbergVi har bjudit in en rad spännande personer som utifrån sina perspektiv ska tala om kyrkans diakoni. Karlstadbiskopen Esbjörn Hagberg inledningstalar under rubriken ”Utan diakonin stannar kyrkan” och Aftonbladets Katrine Kielos avslutar med en diakonal spaning om medmänsklighetens plats i vår tid. Däremellan är programmet späckat med spännande och matnyttiga punkter, till exempel Maria Küchen om andaktsmetodik, Lis Carlander om sorgegrupper och KlaraRoxberghKlara Roxbergh om nätvandring. Dessutom kommer Margareta Jerrestrand som är chef för Svenska kyrkans diakoniprogram och talar om sitt uppdrag. Och många fler…

Vi hoppas att det är många som tycker att detta är en god idé och som vill dela den här dagen med oss, både som påfyllnad och utmaning.

Väl mött i Stockholm den 26 november!

Jonas Eek utgivningschef, Verbum

Läs mer om programmet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: