Hoppa till innehåll

”Fredagsmys”?

Inför förra fredagen publicerade vi på diakonibloggen en bön formulerad av Helena Ask, diakon i Huskvarna. I denna text berättar Helena mer om hur tankarna kring bönen väcktes hos henne.

Orden grep tag i mig. Jag som möter människor nästan dagligen, som kommer från Syrien och Irak, som har berättat om fasorna, om trakasserierna, om mobbningen, om våldet, om rädslan – jag har trott att jag visste redan… Nu blev det igen så påtagligt hur fruktansvärt grymt livet kan vara. Jag läste ett utdrag ur ”FN-kommissionen för mänskliga rättigheter”:s rapport från kriget i Syrien. Dokument från januari till juli 2014 beskriver hur man systematiskt tar över och våldför sig på särskilt vissa grupper. IS är ju ett begrepp vi alla väl känner till vid det här laget. IS är kallt precis som is. Man ryser. I krig är allt tillåtet. Men jag ville skrika NEJ!!

Vad stod det då? Jo bland mycket annat att man ägnat fredagkvällarna åt att tilldela spöstraff för minsta lilla ”brott” som att ha rökt en cigarett. Att man avrättar 15-åringar. Att man torterar. Att man tillämpar offentliga avrättningar. Jag kände hur mitt ”Fredagsmys” tappade all betydelse. Jag kände i min kropp att jag inte vill att mina fredagar ska vara mysiga när jag vet hur det står till med ”fredagsmyset ”där. Och så bestämde jag mig för att, så länge dessa rapporter kommer om hur IS går fram och systematiskt utrotar den kristna befolkningen och andra som vägrar lyda i deras nya så kallade islamiska stat, vill jag markera detta på något sätt i mitt liv, just på fredagar. Och så ville jag be. Så jag formulerade en enkel bön som jag ber just på fredagar kl 17.

Du och jag behöver be. ”Den som har tro som ett senapskorn kan flytta berg”.

Här kan du ta del av Helenas bön.

Många kristna i vårt land förfasas över situationen i Irak och Syrien, och på många platser sker manifestationer för att visa stöd för våra trossyskon. I Jönköping hålls en ekumenisk förbönsgudstjänst torsdagen den 25 september kl 19 i Sofiakyrkan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: