Hoppa till innehåll

En resa i andliga landskap

Sommartid spenderar vi i allmänhet mer tid med böcker, i hängmattan eller läsfåtöljen. Diakonibloggen kommer under sommaren att presentera några bokrecensioner. Här kommer nummer två.

IMG_6546Mellan Gud. Vandring i andliga landskap av Erik Lindfeldt (Carlssons förlag, 2014)

Med vinglaset i hand och mumsandes på goda snittar minglade jag tillsammans med biskop Jan-Olof, en ministerhustru samt många företrädare för Jönköpings olika samfund och kyrkor. Det var ett hejdundrande bokrelaseparty på en känd Jönköpingsrestaurang, och boken var den med den kryptiska titeln, Mellan Gud. Vandring i andliga landskap.

Tonen i boken är rapp, precis som författaren är då man pratar med honom. Det är reportern som beskriver, som tar sats i sina reportage för att sedan landa i personliga tankar och frågor. Bokens titel Mellan Gud syftar på den enorma spännvidd som finns i religiositet idag, från fundamentalism där alla frågor har ett enkelt svar, till en sökande, frågande hållning. Bokens författare hittar vi i den sistnämnda kategorin.

Lindfelt tar oss med på en resa, och jag fascineras över att han kunnat besöka alla dessa platser… Han har bland annat fått besöka den kontroversiella katolska rörelsens Opus Dei:s (känd från Da Vincikoden) högkvarter i Rom och ett kosherslakteri i Sydney. Lindfelt tar oss med upp till fjälltopparna i Abisko, till den amerikanska, kristna högerns centrum i Washington DC, till en kyrklig ringdans i Soweto i Sydafrika. Han skildrar även då han deltar i en fredagsbön på universitetet i Teheran, där fundamentalistiska mullor predikar politik. Och här (och som på så många andra ställen i boken) möts Lindfelts två specialområden: religion och politik.

Boken beskriver de olika resmålen målande, informativt och underhållande. Samtidigt är den en skildring över författarens inre resa från en sekulär uppväxt, till en gnostisk hållning då Lindfelt lämnar Svenska kyrkan för att sedan gå in igen och till den sökande hållning han har idag. Som han själv uttrycker det ”Gud hade satt sig bredvid mig i framsätet. Citatet syftar dock inte på en traditionell överlåtelse, utan snarare på att Lindfelt ger sig ut på andlig upptäcktsfärd. Han både börjar och slutar boken med att tala om att han är på resa. Förebilden i sökandet och resandet är Hasses & Tages ”pastor Jansson”, och Lindfelt knyter an till Tage Danielssons uttalande ”den som är utan tvivel är inte riktigt klok.” Och Lindfelt har mycket tvivel när det gäller kristen tro. Kanske mer frågor än svar. Jag undrar dock: var finns kärnan i tron då?

sylvia_roskvist_redFör alla oss som har svårt med de enkla svaren på allting är Lindfelts bok en befrielse. Hans kvicka språk och roliga formuleringar bidrar till att den går lätt att läsa, och jag kan varmt rekommendera den. Och förresten… undertecknad nämns två gånger i boken – dock inte vid namn! Det är inte svårt att gissa var.

Sylvia Roskvist, präst i Jönköping

Erik Lindfelt är frilansjournalist i Jönköping. Han har tidigare arbetat som reporter på Ekot, Sveriges Radio P4 Jönköping, på P1:s livsåskådningsredaktion samt för Kyrkans Tidning, och därefter var han bibliotekschef i Jönköping. Läs mer om författaren på http://cigarr.com Boken finns att beställa här.

Tidigare har på diakonibloggen recenserats Ove Wikströms Den dolda dörren – om undran inför döden.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: