Hoppa till innehåll

Denna sommaren är nu, inte sen, nu!

Skärmavbild 2014-06-05 kl. 09.36.38Längtar du till sommarlovet?
Klart, dum fråga:) 76%
Nja….lite kanske 🙂 10%
NEJ NEJ!!! 14%

Diakonen Klara Roxbergh på skolkyrkan i Göteborg delar en ögonblicksbild från en kvälls närvaro på sociala medier, i detta fall från sajten Kamrat, säkert inte hållbar ur ett statistiskt perspektiv, men känslan i maggropen dröjer sig ändå kvar. Man ska ju längta till sommarlovet, eller hur? Snart kommer den tiden på året då många av landets rektorer håller sina skolgårdstal om att ”äta mycket glass och bada varje dag” och andra vuxna säger saker som ”nu ska det väl bli sköööönt med sommarlov” och visst är det så för majoriteten, de flesta barn gillar sommarlovet. I de flestas sommarvärld finns det pengar till glass, det finns en bil som kör till stranden, en mamma eller pappa som packar fikakorg, som kommer ihåg solskyddsfaktor och fixar grillkvällar i trädgården.
Bilden av det svenska sommarlovet med blomdoft och salta bad får de flesta av oss att må bra, men för 14% av de tillfrågade barnen den där kvällen på sajten Kamrat så är bilden av sommarlov något som får dem att svara ”NEJ NEJ”, och om vi tänker efter så vet vi väl egentligen, eller? Vi vet mycket väl att det är en verklighet för många barn att det inte finns pengar eller möjligheter till glass, Liseberg, strandresor, smaskiga fikakorgar och härliga grillkvällar. Anledningarna är många, det kan handla om vuxnas missbruk, psykiska ohälsa, eller annat som kan sänka den mest välmenande förälder.
Vad kan vi göra då? Vi kan ju inte trolla… eller? Jo, det är precis vad vi kan!! Kan jag packa en fikakorg till min egen familj, så kan jag utöka den så den räcker till några till, eller hur? Kan jag ta med mina egna ungar till stranden, så kan jag ta med några av deras kompisar också, eller hur? En grillkväll blir trevligare om vi är fler, eller hur? Och hur är det med min gräsmatta egentligen, skulle det inte vara skönt att slippa klippa den? Eller det där staketet som behöver fixas, det finns kanske en tonåring utan fickpengar i min närhet?
IMG_112541897082570Det är när jag tänker ”någon måste ta tag i det här” som jag behöver inse att denne ”någon” oftast kan vara jag själv. Vi kan på riktigt, i det lilla, vara med och bidra med något stort, vi har makt att skapa sommarminnen, för fler än oss själva och våra närmaste. Det som krävs är väl i första hand att vi höjer blicken i de nära sammanhangen, tar ett djupt andetag och vågar fråga: ”vi ska till stranden, vill ni följa med? Ingen fara vi har fika så det räcker”. Vi har chansen att få finnas i andra människors goda sommarminnen, resten av deras liv, jag har svårt att tänka mig något finare. Varför? Jo: Denna sommaren är nu, vi lever, badar, spelar brännboll, grillar och plockar smultron nu, inte sen, nu!

#kämpaförvarendaunge
Per-Ivar Östmann/stödgruppsledare/fritidsledare

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: