Hoppa till innehåll

Det räcker nu!

Valet till EU-parlamentet är över och vi är många som upplever frustration och vanmakt. För vad är det som händer i det Europa som Sverige är en del av? Högerextremismens vindar blåser hårda. I Frankrike till exempel röstade 25 % – var fjärde fransman/-kvinna – på högerextrema Front National.

I Sverige har var tionde som tog sig till vallokalen lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Detta parti som gärna vill framstå som icke rasistiskt, men som i Europasammanhang kan komma att samarbeta med partier med betydligt mer uttalat rasistiska och nazistiska åsikter. Och som jublade över succévalet för franska Front National… Som ett svar på högervindarna ökar även extrema vänstern med våldsbenägna grupper.

Skärmavbild 2014-05-27 kl. 23.53.59Stiftelsen Expo sprider i sociala medier budskapet ”Inte i mitt namn”. På sin hemsida skriver de: ”Men nu är det nog. Nu måste vi som vände rasismen ryggen i valrörelsen och som tror på sammanhållning gå samman ordentligt. Tillsammansrörelsen är här. Och vi tänker ta fighten för sammanhållning och lika villkor i vår vardag.”

Vi får aldrig låta den mörka europeiska historien återupprepas! Sverige och Europa behöver starka vettiga icke-extrema politiska alternativ. Vi måste visa att det räcker nu! Riksdagsvalet 2014 kan vara viktigare än nånsin.

Karin och Lotta

Rasism/främlingsfientlighet är ämnen som väcker starka känslor och reaktioner. Vad väcks hos dig? Hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter genom kommentarer eller i mail till diakoni.se@gmail.com.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: