Hoppa till innehåll

Smygrasismen handlar om rädsla

BlogginläggDen öppna rasismen handlar nog uteslutande om hat och det har jag mött åtskilliga gånger på nätet då jag är aktivist och medmänniska. Smygrasismen handlar om rädsla, osäkerhet och okunskap och den drabbar mig dagligen exempelvis i mitt jobbsökande. Jag konkurrerar inte på lika villkor trots att jag har samma utbildning eller i många fall till och med högre utbildning än mina medkonkurrenter om tjänster. Så här ska det givetvis inte vara i Sverige 2014 men tyvärr, det är så.

När det gäller öppen rasism behöver politikerna leverera verktyg för att bekämpa dessa krafter. När det gäller smygrasism behövs det mycket fler föreläsningar i skolor, arbetsplatser och föreningar med mera. Man behöver prata mycket om det och diskutera med dessa människor som är rädda för det nya mångkulturella samhället.
Samhället av idag har inte den öppenhet som var fallet för ca 20 år sedan då det knappt fanns någon rasism och för att vända trenden måste vi se till att människor i vårt samhälle vågar engagera sig i denna fråga. Då måste man helt enkelt gå till dessa människor runt om i landet och föreläsa om vad rasismen är och hur den bryter ner ett samhälle till vi och de.
Föreläsarna ska bland annat vara personer som har mött rasismen och vet hur det känns att bli sedd som en ”andra klassens medborgare”.

När det gäller media skulle det behövas mer fördjupande upplysning om vad rasism innebär och vilken skada det medför för den drabbade. Man måste våga debattera detta ämne mer än idag. Man bör söka upp de personer med rasistiska åsikter och diskutera med dem om vad det egentligen handlar om att vara rasist. Man bör lyssna på dessa personer och man bör bemöta dem med motargumentationer och inte med glåpord med mera.
Med ett parti som Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag så har en normalisering skett när det gäller högerextrema åsikter och våld. För cirka 30 år sen var det näst intill otänkbart att nazister marscherade på svenska gator. Idag vågar de marschera när Sverigedemokraterna har ”brutit ny mark” för dem. Detta pågår i hela Europa där nationalistiska eller högerpopulistiska partier hela tiden ”bryter ny mark” för sina nazistiska ”kusiner”. Rasisternas hat som sprids på nätet som en löpeld är hemskt och skrämmande.

Jag tror på en ljusare framtid om vi bara alla hjälps åt att göra den ljusare – och det behövs.

Sahra Jama

Rasism/främlingsfientlighet är ämnen som väcker starka känslor och reaktioner. Vad väcks hos dig? Hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter genom kommentarer eller i mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta på diakonibloggen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: