Hoppa till innehåll

Jag kallar den inte negerboll!

chokladboll

Idag är det 11 maj och negerbollens dag, åtminstone enligt en sida på facebook. Jag kallar den inte negerboll. Jag kan inte riktigt säga sedan hur länge. Det tog faktiskt ett tag.

För mig har ordet sen barnsben haft en positiv klang eftersom det haft den enkla betydelsen smarrigt bakverk. Så jag tillhörde dem som fortsatte kalla den för negerboll, av gammal vana, med en axelryckning. Jag menade ju inget illa med det. Till slut blev det som en grej, jag kan minsann säga negerboll eftersom det inte betyder nåt annat än fikabröd. Det är lätt för mig infödd svensk att tänka så.

För något år sen blev det snudd på ramaskri när Disney klippte bort den svarta dockan ur Tomteverkstaden i Kalle Anka på julafton. Rör inte våra traditioner! Det är lätt för vita infödda svenskar att tänka så. Lätt att tänka och tycka om hur någon annan ska reagera – ”det är väl inte så farligt, hur känslig får man va?”. För vi har inte själva upplevt hur en pickaninny, en karikatyr, landar hos den som den riktas mot.

Jag minns med olust hur en adopterad tjej på skolan där jag växte upp kallades för negerboll med pärlsocker när hon hade en vit mössa. En vän med utländskt påbrå vittnar om hur djupt det tog, hur kränkt och ledsen hon blev när en vuxen person väste ”svartskalle” bakom ryggen på henne och hennes barn.

Jag har råd att rycka på axlarna åt en negerboll och en pickaninny på julafton för det handlar inte om mig. Men det är en farlig inställning. När det handlar om någon annan, när empatin saknas, då kan fördomarna frodas och rasismen gro.

Det räddar inte världen, men för mig är det en attitydfråga. Fira chokladbollens dag. Hur svårt kan det va?

Lotta på diakonibloggen

Rasism/främlingsfientlighet är ämnen som väcker starka känslor och reaktioner. Vad väcks hos dig? Hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter genom kommentarer eller i mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

 

3 kommentarer »

  1. Du tar upp viktigt ämne som är svårt. För mig är det flera dimensioner. Jag håller med om det du skriver, absolut. Jag vill absolut inte kränka någon, verka nedlåtande eller vara elak. Men jag värnar även språket. Jag vet att många ord ändrar betydelse, men jag vill inte att andra ska få ta våra ord hur som helst. Göra fina ord till nedvärderande trots att de egentligen inte är det. Okey, jag kan leva med att säga chokladboll. Men det är attityden vi bör fokusera på, inte orden.

    • Tack för synpunkter! Även jag är en språkfantast som tycker att vi ska vara rädda om vårt språk. I det här fallet får dock det stå tillbaka, för min del, i respekt för alla som upplevt och upplever den negativa sidan av begreppet. För mig är det en del av att arbeta med attityder. /Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: