Hoppa till innehåll

Jönköping och medmänsklighet

En fråga väcktes på Twitter: ”Vad gör kyrkorna i Jönköping 1:a maj?” Detta med anledning av demonstrationen som Svenskarnas Parti genomför i Jönköping denna dag. Några kyrkliga företrädare tog fasta på frågan och inbjöd de olika kyrkorna att vara med. Nu planeras en ekumenisk utomhusgudstjänst vid Sofiakyrkan 1 maj – en gudstjänst i medmänsklighetens och kärlekens tecken för alla människors lika värde. Initiativet har väckt en del uppmärksamhet i media. Läs bla i Dn, Dagen och Kyrkans tidning.

Följande debattartikel, undertecknad av ett antal ledare för olika kyrkor i Jönköping, har skickats till olika medier. Här följer debattartikeln i dess helhet.

”Lördagen den 12 april reste sig stora delar av Jönköpings folkrörelser och partier och många samlades för att gemensamt uttrycka sitt avståndstagande mot rasism och värderingar som kränker varje människas värde och värdighet. Låt oss med all önskvärd tydlighet klargöra att vi som kyrkor står tillsammans med alla människor i vår stad av god vilja och med fredliga avsikter, i kampen för rättvisa, medmänsklighet och internationell solidaritet. När vi nu inbjuder alla och i synnerhet våra egna församlingsmedlemmar att delta i den gemensamma utomhusgudstjänsten på första maj utanför Sofiakyrkan, är det inte för att särskilja oss utan för att ge vårt bidrag i kampen för medmänsklighet och samhörighet mellan folkslag och inte minst för ett barmhärtigare Sverige.

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 20.45.49Blandar sig Jönköpings kyrkor i partipolitiken genom detta initiativ? Nej! Går det här ihop med kyrkornas tro? Det går alldeles utmärkt ihop. Som kristna tar vi det som står bibeln på stort allvar och tar konsekvenserna av det. Bibeln uttrycker sig närmast uteslutande positivt om invandrare. Låt oss exemplifiera: Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud. (3 Mos 19:33). Evangelierna talar samma språk när Jesus möter människor som betraktades som främlingar i det judiska samhället. (Jesus var dessutom själv flykting i Egypten under sin barndom). I själva det kyrkliga DNA:t finns en gränsöverskridande ådra – Gör alla folk till lärjungar, nu är inte längre jude eller grek, slav eller fri, kvinna eller man – alla är ni ett i Kristus Jesus. Varje angrepp på en människa på grund av etniskt ursprung är ett angrepp och en kränkning av Kristi världsvida kropp. Vi vill därför stå upp för våra systrar och bröder. När vi på domens dag står inför vår Frälsare hoppas vi att han skall säga:Vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder[och systrar], det har ni gjort för mig.(Matt 25:40).

Initiativet skulle kunna uppfattas provocerande och möjligen också innebära onödig riska och fara. En gudstjänst rymmer alltid en provokation för den som inte delar barmhärtighetens och medmänsklighetens anda. Men vår avsikten är inte provokation, utan en vilja att lyfta fram välkomnandet samt varje människas värdighet och värde. Rädsla och tvekan är en del av människans natur. Men även frimodighet och solidaritet. Många kristna har genom tiderna utsatt sig för mycket större risker än vad vi kommer att göra för att försvara människors grundläggande rättigheter. När snåla vindar blåser kallt i medmänsklighetens rum, då finns all anledning att vi hjälper varandra att driva bort rädslan.

Det sägs att bibeln innehåller 365 stycken ”Var inte rädd”. Det är vårt stöd. För vårt hopp och vår övertygelse är att ”Kärleken fördriver rädslan” (1 Joh 4:18). Vi kan inte vara tysta och se på. Gud kallar oss att gå ut ur våra hus. Kristi kärlek lämnar oss inget val.”

Skärmavbild 2014-04-23 kl. 22.16.42Publicerad med tillstånd av Fredrik Hollertz, präst i Gräshagskyrkan, Jönköping, ordförande i Jönköpings Kristna Samarbetsråd samt en av initiativtagarna till utomhusgudstjänsten 1 maj och medförfattare till debattartikeln.

Följ gudstjänsten på twitter under hashtaggen #gtj1maj

Rasism/främlingsfientlighet är ämnen som väcker starka känslor och reaktioner. Vad väcks hos dig? Hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter genom kommentarer eller i mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta på diakonibloggen

3 kommentarer »

  1. Radio vättervåg 98,5 mgh genom Svenska kyrkans närradio direktsänder den ekumeniska gudstjänsten från Sofiakyrkans trappa. Vi börjar sändningen 1035, gudstjänsten börjar 1030. Du som inte kan närvara vid Sofiakyrkan kan följa det vid din radio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: