Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Alla får plats!

AllafårplatsDet är namnet på en kampanj som Jönköpings-Posten och systertidningarna i koncernen Hallpressen just har startat upp. Eller snarare en markering – att nu är det nog.

Vi vill visa vad vi står för. Därför säger vi: alla får plats. Inte som ett inlägg i den migrations- eller arbetsmarknadspolitiska debatten, utan som ett ställningstagande för ett inkluderande samhälle – ett Sverige präglat av mångfald och respekt för människors lika värde.” (ur Jönköpings-Posten 22/4)

Att denna markering kommer någon vecka innan Svenskarnas Parti ska demonstrera på Jönköpings gator är förstås ingen tillfällighet. Rikard Flyckt skriver (JP 22/4): En motståndsrörelse kan gömma flyktingar. Den kan skriva insändare. Den kan hissa regnbågsflaggan. Den kan säga ifrån när slentrianrasismen frodas runt fikabordet. Eller, för den delen, gå ut på gator och torg i en fredlig motdemonstration. Men den kan aldrig sitta i ett hörn och vara tyst. Och den kan aldrig säga, om tio eller tjugo år när det redan är för sent, att vi såg det komma men gjorde inget. Vare sig du eller jag behöver göra något storslaget. Vi behöver bara göra något.”

Även vi som läser JP kan vara med och visa vår markering, bland annat genom att utrusta oss med knappar.

Vi på diakonibloggen gläds över Hallpressens initiativ! Alla får plats! /Karin och Lotta

Rasism/främlingsfientlighet är ämnen som väcker starka känslor och reaktioner. Vad väcks hos dig? Hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter genom kommentarer eller i mail till diakoni.se@gmail.com.

3 comments on “Alla får plats!

 1. Sven Andersson
  april 25, 2014

  Stå med vid demonstrationen eller gå med på något sätt, men bed om
  Guds hjälp i st. f. att håna eller visa förakt, ”ty de veta icke vad de göra”.

  • diakonibloggen
   april 27, 2014

   Tack Victoria och Sven för era kommentarer. Kanske att en del är rädda att bära knapparna för att de inte riktigt vet vad den står för. Eller gömmer de sig bakom att de inte vet vad den står för… Att möta demonstrationen med icke-våld och inte heller med förakt håller vi helt med om. Vi hänvisar till den ekumeniska utomhusgudstjänsten vid Sofiakyrkan. /Lotta på diakonibloggen

 2. victoria rahm
  april 26, 2014

  För mig var det en självklarhet att gå till JP:s exp. och hämta några knappar. Vill visa vad jag står för genom att bära ett sådant märke. Tog ngra till mina grannar, som de skulle ta på sig, blev förvånad, flera nekade att bära denna knapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: