Hoppa till innehåll

Röd och gul och vit och svart – gör detsamma…

Skärmavbild 2014-04-12 kl. 10.52.37Den här sången från min barndoms söndagsskola rann upp i mitt huvud när jag skulle samla tankarna inför en ny introduktion på diakonibloggen. Den lilla raden handlar faktiskt om raser, att vi är olika, ser olika ut – men det spelar ingen roll! Dagens barnsångsförfattare väljer kanske andra sätt att uttrycka det jag tänker att det handlar om – människors lika värde.

Som en direkt följd på temat ”älska din nästa som dig själv” väljer vi nu att lyfta ämnet rasism/främlingsfientlighet. Vi läser, ser och hör om det i media, hur högerextremism och nationalism, även nazism, organiserar sig i vårt land och runtom i Europa. Begreppen är många gånger otydliga och många värjer sig mot att bli kallad rasist. Likväl finns den där – rasismen, öppet eller i smyg. Vad bottnar rasism i? Handlar det om rädsla? Osäkerhet? Okunskap? Eller ett bittert hat? Och vilka konsekvenser får det för individen och i samhället? I politiken? Hur ser framtiden ut? Ser det mörkt ut eller finns det ett hopp om förändring?

Vi läser/ser/hör ju inte bara om rasismen/nazismen/främlingsfientligheten. Vi läser också om manifestationerna emot dessa krafter, bland annat i Kärrtorp och i Malmö. Eller snarare för alla människors lika värde, för demokrati, öppenhet och tolerans.

Det är att tända ljus istället för att förbanna mörkret.

/Lotta på diakonibloggen

Rasism/främlingsfientlighet är ämnen som väcker starka känslor och reaktioner. Vad väcks hos dig? Hör gärna av dig med dina tankar och synpunkter genom kommentarer eller i mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: