Hoppa till innehåll

Din nästa som Dig själv…

IMG_2865Vi avrundar temat: Älska din nästa… som dig själv, för denna gången och kommer inom kort att lyfta ett nytt ämne.

Vi har pratat och diskuterat relationer. Relationen till andra men också till en själv. Vad innebär det att älska? Att älska någon är alltså nästan alltid positivt skrev Emma Fagerberg men hur uttrycker vi kärlek mot andra och mot oss själva?  Eva-Marie Karlsson Kempi lyfte fram att vi måste våga gå över gränser för att hitta ett uttryckssätt för kärlek. Janina Fursa skrev att det är viktigt att VI måste känna oss älskade för att kunna älska oss själva för att då kunna älska någon annan.

Bristen på kärlek – vad gör den med oss? Lotta skrev att ”ju mer vi präntar in hos varann att vi duger som vi är desto tryggare blir vi i oss själva. Och desto mindre blir vårt behov av ständig bekräftelse. Karin lyfte problematiken kring utbrändhet och vår tendens att skuldbelägga oss själva. Sylvia Roskvist uttryckte att ”Livets omständigheter gör att märken ristas in för alltid i våra kroppar och våra själar, och till slut blir dessa spår en del av oss själva. Jag tror att när vi möter vår historia med allt vad den innebär, accepterar den och kanske till och med omfamnar det som varit, då kan vi också bli hela som människor.”

Har min egen självbild betydelse för hur jag ser på andra? Gabriella Fäldt berättade om ett möte som fick henne att fundera över om godheten mot medmänniskan ibland handlar om det egna samvetet: ”i de bästa av världar skulle vi alla ta oss tid att stanna upp. Titta tidningsförsäljaren i ögonen. Prata med kvinnan som tigger pengar på stan och fråga vad hon behöver allra mest”. Henry Bronett fångade upp tanken på att våga se sig själv med både det mörka och det ljusa inom oss för det är när vi behöver kan göra göra det mörka  begripligt som det inte längre förmår hota att hoppa fram ur skuggorna. Magnus Carlsson lyfte fram Bibeln och Jesus som förebild och skrev: ” Vi vill ha samma mod som Han. Jesus som älskat oss mest.

Vi låter Janique Svedberg avsluta sammanfattningen med orden “Let us love you until you love yourself”.

Stort och varmt tack till alla gästbloggare, till alla läsare och alla er som engagerar er och tänkter till, kommenterar och delar vidare.

Karin och Lotta på diakonibloggen

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: