Hoppa till innehåll

Hur visar man kärlek och uppskattning till sig själv?

Processed with VSCOcam with f2 presetAtt älska någon annan som sig själv.
Älskar man sig själv?
Kan vi älska oss själva även om det finns saker vi inte tycker om med oss själva?
Behöver vi vara nöjda med oss själva för att älska?

Jag själv kan se massor av fel på mig själv. Jag kan känna mig jobbig, ful och misslyckad men när någon jag tycker om dyker upp försvinner den känslan. Jag blir sprallig, jag blir glad, jag kopplar bort allt det jag kände innan och känner att jag duger!
Fast det kallas att vara kär. Att vara kär är kärlek, men också olycklig kärlek.

Olycklig kärlek kan uppfattas på olika sätt, till exempel att tycka om någon så oerhört mycket men att personen man tycker så mycket om inte gör det tillbaka på samma sätt. Då blir man ledsen, man blir arg, man känner sig dålig och misslyckad.
Vi måste få kärlek för att älska oss själva. Vissa får det redan vid födseln av sin mamma eller pappa eller båda två samtidigt. Vi måste få bekräftelse på att vi duger för att kunna uppskatta någon annan.

Men att älska sig själv, kärlek och kär.
Hur visar man kärlek och uppskattning till sig själv?
Köper man till exempel röda rosor till sig själv? Sällan.
Hur visar man uppskattning åt sig själv då? Jag har nog aldrig sagt ”Janina, jag älskar dig” till mig själv, men vad är det som håller kärleken till en själv vid liv? Är det att vi blir älskade istället?

Detta går att formulera på flera olika sätt men det är också svårt, man måste tänka till.
Jag tror i alla fall att VI måste känna oss älskade för att kunna älska oss själva för att då kunna älska någon annan. Om vi aldrig får känna oss uppskattade, hur ska vi då göra för att känna oss uppskattade?
Det är svårt utan bekräftelse från andra – att du duger.
Vi alla behöver någon slags uppmärksamhet, vissa behöver mer, andra behöver mindre, stora som små!

Janina Fursa, konfirmandledare, Österängskyrkan, Jönköping

Älska din nästa som dig själv. Frågorna och funderingarna kan vara många kring detta tema på diakonibloggen. Har du synpunkter och tankar? Hör av dig till oss på diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: