Hoppa till innehåll

Omvända jantelagen

cropped-diakoniblogg12.jpgOlika generationer präglas av sin tid. Jantelagen är något som har satt sina spår hos många sedan lång tid tillbaka: Du ska inte tro att du är nå’t! Inget budskap som har förespråkats de senaste decennierna, tack och lov.

I dagens samhälle upplever i alla fall jag att det råder stor individualism och tyvärr också egoism. Förverkliga dig själv! Se så mycket du kan tjäna! Se till att du inte blir en loser! Jag tror aldrig vi har varit så självupptagna i vårt land som idag. Det avspeglar sig inte minst i sociala medier, där flödena fylls av selfies och bilder på våra lyckade liv.

Vad handlar det om? Ska vi börja säga till våra barn och unga: ”Du ska inte tro att du är nå’t!” För att liksom stävja utvecklingen? Behöver vi plockas ner på jorden?

Jag tror att det är precis tvärtom. Ju mer vi präntar in hos varandra att vi är värdefulla och att vi duger som vi är, desto tryggare blir vi i vår självkänsla. Och desto mindre blir vårt behov av ständig bekräftelse. Och desto generösare blir vi gentemot andra att få utrymme. När egoisten framhåller sig själv som bättre än andra vet den med en god självkänsla om att hen är lika bra som andra.

Så ta åt dig av omvända jantelagen:
Du ska veta att du är något!
Du är värd lika mycket som andra!
Du ska veta att du duger!
Du är värd att bli lyssnad på!
….
/Lotta, diakonibloggen
…..
Älska din nästa som dig själv. Frågorna och funderingarna kan vara många kring detta tema på diakonibloggen. Har du synpunkter och tankar? Hör av dig till oss på diakoni.se@gmail.com.

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: