Hoppa till innehåll

Ett bröd och några liter mjölk

Det här är en berättelse, en sann sådan, även om slutet på historien i vissa fall kan påminna om en saga… ”Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle göra. Jag var så himla förtvivlad och så hade jag barnen där hemma och de är ju mitt allt. Jag skulle kunna vara utan mat, men de – de klarar sig ju inte” inledde en kvinna sitt förtvivlade samtal med mig.

I Sverige idag har vi ett skyddsnät som i många fall fungerar. Vi har ingen utbredd svält och inte heller drabbas vårt land av ödeläggande naturkatastrofer. Att diskutera fattigdom i ett välfärdssamhälle är en sak. Att diskutera den globala fattigdomssituationen är en annan, dock lika viktig.

IMG_5804Här idag handlar det om vinterskor, vinterkläder, om att kanske kunna ta med barnen på bio, att ha råd att spara till en kort och liten semester, men det kan också handla om mat eller om att ha ansvar för en familj.

Kvinnan som jag samtalade med berättade vidare:

”Jag gick in i mataffären fast besluten om att så diskret som möjligt sno med mig lite mjölk och bröd så att barnen där hemma i alla fall skulle få frukost. Det gick bra, ingen såg mig, men på vägen hem från affären gick det helt enkelt inte… Jag gick tillbaka och sökte upp en i personalen och berättade vad som hänt.

”Vänta här” fick jag som svar och efter en stund kom han tillbaka med sin egen plånbok i handen och betalade för mig. I samma andetag berättade han att han kollat med chefen, och chefen undrade om jag inte kunde komma tillbaka för han visste att det eventuellt skulle bli ett vikariat ledigt och undrade om jag var intresserad…

Personalen kände mig ju lite sen innan och visste om min situation men detta hade jag aldrig kunnat vänta mig” berättade min besökare vidare och log – ett leende som allt dröjde sig kvar hos mig hela dagen.

Vi klagar och beklagar oss ofta över situationen för många idag – särskilt genom att lyfta ett ämne som rättvisa. Vi behöver diskutera, vi behöver vända och vrida på begreppen och också uppmärksamma särskilt utsatta grupper i Sverige idag. Men vi behöver också vända oss om och se på det vi har nära – se när medmänsklighet och omtanke kan förändra.

Karin på diakonibloggen

Nuvarande tema på diakonibloggen – rättvisa. Var gärna med och tyck till du också! Kommentera eller mejla diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: