Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Tandvård – statussymbol?

Skärmavbild 2014-01-21 kl. 11.15.08Min frustration gäller tandvård, eller rättare sagt den icke existerande tandvården för många av våra medmänniskor.

Idag möter vi dagligen människor som knappast vågar öppna munnen och definitivt inte vågar le i möten. Det som tidigare var en självklarhet – att gå till tandläkaren när tandvärken satte in – är nu en utopi för många. Vi är tillbaka till den tid då man kunde se vilken ”social klass” man tillhörde genom att se hur tänderna såg ut.

Vilken oerhörd smärta många går omkring med, tänder som ramlar ut genom tandlossning, tänder som gått av, tänder som ruttnar i munnen. Hur ska man kunna söka och få arbete när tandstatusen är katastrofal.

Den basala tandvården borde verkligen ingå i högkostnadsskyddet, kanske ett krav vi borde ställa till våra politiker nu inför valet.

Som diakon möter jag alltför ofta män och kvinnor som helt bortprioriterat tandläkarbesöken för att pengarna till detta inte finns på kartan, när den dagliga kampen gäller att få mat på bordet. Tyvärr är det också många unga som inte kommer i väg och sköter om sina tänder när den fria tandvården upphör eftersom kostnaden är så hög.

Ann-Sofie Berglund

Diakon i Västerås domkyrkoförsamling

Nuvarande tema på diakonibloggen – rättvisa. Var gärna med och tyck till du också! Kommentera eller mejla diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

2 comments on “Tandvård – statussymbol?

  1. Hans Carlsson
    januari 30, 2014

    Ja, det är för bedrövligt att tänderna inte ”hör till” kroppen!

  2. Pingback: Från Sundsbruk via Nairobi till Sydkorea | Diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on januari 29, 2014 by in rättvisa and tagged , , , , , .
Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: