Hoppa till innehåll

För dem med limmade skor… #Givingpeople

Giving peopleJag minns dagen då jag först förstod hur verkligheten faktiskt såg ut för hundratusentals barn i Sverige och deras föräldrar. Dagen då jag snubblade på Aftonbladets reportageserie “Barnfattigbloggen”, året var 2011. Jag hade nyligen fått mitt första barn och därmed också för första gången upplevt hur det är att ha vad en del kallar för ett mammahjärta. Inläggen och kommentarerna i bloggen satt som nålar i själen. Det var svårt att ta till sig att så många föräldrar idag kämpar för det som så många av oss kan ta för givet. Så många barn som går och lägger sig med tom mage och blir retade i skolan. Inte retade för att de inte har märkeskläder utan för att de endast har ett par limmade sommarskor mitt i vintern eller inte ens äger en vinterjacka. Det är tungt för ett litet barn att växa upp i ekonomisk utsatthet, det ansvar det medför, de effekter det får på deras psykiska hälsa. Barnfattigdom får konsekvenser, både för barnet och för samhället.

År 2014 driver jag sen fyra månader tillbaka organisationen Giving People. En organisation med låg instegströskel, både känslomässigt och förhållandevis kravlöst för de sökande. Vi ställer inga krav på att du inte får äga din bostad eller din bil. Vi ber inte om kontouppgifter eller kräver att du i första hand har vänt dig till de sociala myndigheterna eller kyrkan. Vi är en organisation som bygger på andras vilja att hjälpa till, att förändra och underlätta tillvaron för de ekonomiskt utsatta barnen i Sverige. När jag startade Giving People hade jag aldrig kunnat föreställa mig den resa jag var på väg att påbörja, inte bara för mig själv utan även för de 63.000 personer runt om i vårt land som vi är stolta över att kalla våra givare. Vanliga människor från olika samhällsskikt, arbetslösa eller egenföretagare, småbarnsförälder eller pensionär, man eller kvinna, hos oss finns de alla. Det vi har gemensamt är vår vilja att dela med oss och vår kärlek till barn.

Skärmavbild 2014-01-23 kl. 08.55.51Giving People är en partipolitiskt neutral sammanslutning, vi försöker inte hitta orsaken till ekonomisk utsatthet eller agera domare i vems fel det är att detta får förekomma i Sverige 2014. Men faktum är att ungefär en kvarts miljon barn (13 procent) i Sverige lever i familjer med inkomst under den gräns som EU definierat som fattigdom, dvs under 60 procent av landets medelinkomst. Tittar man på framförallt mitten av 2000-talet till och med nu har framför allt tre grupper drabbats: barn med utländsk härkomst, barn i vissa storstadsförorter och barn till ensamstående föräldrar. En av orsakerna till detta är föräldrarnas långtidsarbetslöshet. Denna har tredubblats under de senaste sex åren. Andra skäl är föräldrarnas sociala resurssvaghet och psykiska ohälsa. Dessa barn löper ökad risk för att utveckla utanförskap och psykisk ohälsa.

Vi möter detta dagligen i vårt arbete, de arbetslösa, de sjukskrivna, de ensamstående, de unga, de med funktionsnedsättningar eller de som bara helt enkelt saknar kontaktnät. Inte sällan vittnar deras berättelser om barn som mår psykiskt dåligt och som utsätts för mobbning i skolan. En grupp som blir allt vanligare är de med både jobb, huslån och bil, som utåt sett verkar ha det riktigt bra men som saknar buffert och ofta lever på marginalen. En sjukskrivning, en oväntad räkning, en bil som går sönder som behövs för att ta dig till arbetet räcker för att familjen ska hamna i en svår sits ekonomiskt. Familjer som har svårt att få hjälp från annat håll då de faktiskt har en inkomst och därmed kanske inte beviljas det tillfälliga ekonomiska bistånd de behöver.

Oavsett varför man är där man är, oavsett var man bor och vilket språk man talar är man välkommen att vända sig till oss för hjälp. Med våra givares hjälp kan vi inom några timmar se till att en barnfamilj har mat och blöjor. Men förutom den akuta insatsen lämnar våra givare över något mer än den där matkassen. Kvar dröjer sig känslan av hopp och gemenskap. Där den som inte trodde att någon brydde sig får uppleva att vara sedd, att vara viktig samt att vara värd en främlings tid och engagemang. Att hjälpa en annan människa i nöd förändrar livet, både för den som ger och för den som tar emot. 2013 var året då vi började vårt arbete med att förena människor, att krossa utanförskapet och alla fördomar kring ekonomisk utsatthet. 2014 förändrar vi Sverige, tillsammans, bit för bit. Vi skapar bättre förutsättningar och en tryggare tillvaro för det viktigaste vi har – barnen.

Linda Hellquist
Läs mer på Giving peoples facebookssida

Nuvarande tema på diakonibloggen – rättvisa. Var gärna med och tyck till du också! Kommentera eller mejla diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

3 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: