Hoppa till innehåll

podcast om #psykiskohälsa mm

Taize-05 Mathias 041Vi har under några veckor fått möta flera olika gästboggare under temat Psykisk ohälsa. Vi tackar alla skribenter som lyft fram #psykiskohälsa ur många olika perspektiv. Christian DahlströmKjell Andersson och Gabriella Fält lyfte fram vikten av att våga prata om #psykiskohälsa och vikten av att ta bort skammen kring sjukdomarna. Maria Widlert Nord och Rebecca Anserud beskrev båda, ur olika synvinklar, hur det är att vara ung och vara drabbad av psykisk ohälsa. Vår anonyma gästbloggare Sara beskrev det  svåra i att vara anhörig och Rolf Eriksson gav oss en kort historisk bakgrund och visade på att det faktiskt har hänt en del – vi är bättre och modigare idag när det gäller att diskutera #psykiskohälsa även om det fortfarande finns många tabun som behöver brytas. Johanna Linder visade på att vi även måste se till omgivningens ansvar ”Jag tror inte heller att de som går in i väggar, eller blir utmattningsdeprimerade, har sig själva att skylla. Också där finns personer runt omkring som har ett ansvar.” Sjukhusprästen Thomas Sjöberg beskrev sitt arbete på öppenvården i Jönköping. ”I våra möten med varandra där viktiga saker om livet blir upptäckta och formulerade finns också ett stråk av himmel närvarande.” Therese beskrev sitt arbete som ambassadör för Hjärnkoll. ”Jag vill gå emot fördomarna!” säger Therese om varför hon valt att tala om psykisk ohälsa. Hon skriver om sina erfarenheter på facebook och välkomnar att psykisk ohälsa aktualiseras i sociala medier.”

Det är det vi hoppas att ni läsare och vi som arbetar med bloggen har fått göra – försöka att bryta fördomar och våga öppna upp för samtal och diskussion. Vi har berört ämnet under några veckor, men det finns mer att läsa:

Nedan listar vi några sidor:

Podcaster
Skärmavbild 2014-01-06 kl. 20.45.43psykpodden är en podcast om psykisk ohälsa med Rebecca Anserud och Christian Dahlström. De pratar om allt som har med psykisk ohälsa att göra: depression, bipolär sjukdom, panikångest, adhd, schizofreni och mycket annat.

Twitter:
Skärmavbild 2014-01-06 kl. 20.47.57Hjärnkoll
Hjärnkoll är en nationell kampanj för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa. Läs mer om oss via länken. Twittrar gör Cissi Wallin, hjarnkoll.se

Skärmavbild 2014-01-06 kl. 20.47.26Mind
Föreningen Psykisk Hälsa har nytt namn. Mind främjar den psykiska hälsan i samhället. Vi sprider kunskap och stöder människor i kris.http://www.mind.se


Vi lyfter snart ett nytt ämne på bloggen:”För mindre än 20 år sen var vi bäst i världen. Världsbäst på jämlikhet. Idag är Sverige en medelmåtta bland OECD-länderna.” Rättvisa?! Var gärna med och tyck till du också!”

/Karin & Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: