Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Den enklaste frågan med det svåraste svaret

Hur mår du?  En av de världsligaste frågor kan tyckas. Lätt att ställa, bara sådär i förbifarten. Jag gör det dagligen. Du också. Och i ärlighetens namn, oftast reflekterar vi inte särskilt mycket över svaret, eller hur? Vi nickar, ler och går vidare. Jag vågar hävda att frågan i de flesta fall är rent retorisk. Varför skulle det annars vara så jobbigt när vi inte får det svar vi förväntar oss?

gabJag har testat. Kapitulerat. Låtit min annars så välputsade fasad (kan själv, ingen fara, allt är okej) rämna. Och sagt precis som det är: ”Jag mår inte bra idag. Jag har sömnproblem och vaknar med ångest”.

Reaktionerna har ofta varit desamma. Tystnad. Flackande blickar. Brist på följdfrågor. Försök att snabbt prata bort den tryckta stämning som uppstår. För visst är det svårt att bemöta en människa som mår psykiskt dåligt (det är så mycket lättare med någon som har halsfluss eller vinterkräksjuka). Men även om det är jobbigt och svårt är jag övertygad om att det är väldigt viktigt. För ju mer vi vågar prata öppet om psykisk ohälsa, desto mindre obehagligt blir det.

Och ibland kan det faktiskt räcka långt att bara få prata med någon som verkligen lyssnar. För min del har det varit både befriande och förlösande att få berätta om det som gjort (och gör) ont.

I skrivande stund lovar jag mig själv att alltid svara ärligt på frågan om hur jag mår. Och att aldrig mer förutsätta hur någon mår innan jag har frågat hen. Ett nyårslöfte som jag hoppas fler vill ge.

Gabriella Fäldt

Vill du dela dina tankar om psykisk ohälsa? Kommentera gärna eller maila diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

2 comments on “Den enklaste frågan med det svåraste svaret

  1. Carina Norlén
    december 17, 2013

    Mmm, så tänker jag också men då och då kapitulerar jag…. För så många orkar inte, vågar inte möta när jag inte mår bra. Ärlighet är viktigt men… Inte till priset att jag själv går sönder!
    /Carina

  2. Pingback: podcast om #psykiskohälsa mm | Diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on december 15, 2013 by in psykisk ohälsa and tagged , , , .
Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken Berörda av ett starkt möte - bön om asyl.🙏 Vi skriver snart mer på diakonibloggen. #vistårinteut Bamse o @dunkels vilken kombo o tack alla medverkande idag "tryggare kan ingen vara" #tryggare17 #svenskakyrkan Fika på cafébönan, en verksamhet i Töcksmarks församling. Foto: Anneli Diskerud Morken

@diakoniblogg

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: