Hoppa till innehåll

Therese brinner för att ge hopp!

bild (5)En kall novemberdag stämmer jag träff med Therese Dahlén på en lunchrestaurang i Nässjö. Vi har något angeläget att dryfta, nämligen att våga prata om psykisk ohälsa. Therese är en av 22 attitydambassadörer i Jönköpings län. Sin utbildning till ambassadör har hon fått genom kampanjen (H)järnkoll. Den är en nationell kampanj med visionen om ett samhälle med lika rättigheter och möjligheter för alla oavsett psykiska funktionssätt.

Hjärnkoll utbildar attitydambassadörer över hela landet. Hela satsningen är ett regeringsuppdrag som drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH). En attitydambassadör hjälper till att sprida Hjärnkolls budskap – genom föreläsningar, i möten med olika grupper, manifestationer och via traditionella och sociala medier. Målet är att öka allmänhetens kunskap, förbättra attityder och motverka diskriminerande beteende gentemot personer med psykisk ohälsa.

Therese fick höra talas om Hjärnkoll genom Sara Thil, som är FoU-ledare vid Regionförbundet i Jönköpings län. Kampanjen startade redan 2009 men det var först nu i våras som de första attitydambassadörerna utbildades i Jönköpings län, och då var Therese en av dem som gick utbildningen, en tvådagarskurs. Under hösten har ytterligare en ambassadörsutbildning genomförts. Therese har liksom de andra ambassadörerna egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Hon har haft posttraumatiskt stressyndrom efter att ha varit utsatt för sexuella övergrepp och har även diagnosen bipolaritet.

”Jag vill gå emot fördomarna!” säger Therese om varför hon valt att tala om psykisk ohälsa. Hon skriver om sina erfarenheter på facebook och välkomnar att psykisk ohälsa aktualiseras i sociala medier. Therese brinner för att ge hopp till dem som drabbas av psykisk ohälsa, att inte vara offer. Hon delar gärna sina erfarenheter från sjukvård och socialtjänst, både sådant som varit bra och det som saknats. Hon är mentalskötare i botten och håller på och vidareutbildar sig till undersköterska.

psykisk ohälsaInnan vi avslutar vårt samtal och bryter upp berättar Therese om en kommande manifestation i Jönköping. Efter att ha kontaktat Sara Thil får jag ytterligare information. Det blir en manifestation torsdag 12/12 på Hoppets Torg i Jönköping med temat ”Otrygg ekonomi ger sämre psykisk hälsa”. Den pågår mellan kl 10 och kl 19 och det kommer vara bemannat med ambassadörer hela tiden. Sara låter hälsa att det är mycket positivt om detta sprids så mycket som möjligt! Liknande manifestationer hålls på olika platser runtom i landet.

Vi på diakonibloggen är gärna med och sprider information om sådana initiativ som främjar just detta – att våga prata om psykisk ohälsa. Vill du dela dina tankar? Kommentera gärna eller maila diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: