Hoppa till innehåll

Det finns faktiskt något att göra! #hemlös

Skärmavbild 2013-12-01 kl. 13.13.25För nästan 20 år sedan var jag en funderande teologistudent i Lund. Varvat med studierna jobbade jag som så många andra studenter extra på Stadsmissionens natthärbärge för hemlösa i Malmö. Jag tror det var runt 20 platser som fanns tillgängliga för bostadslösa människor. Varje pass avslutades med att några av oss frivilliga fick ta Stadsmissionens buss ut i Malmö för att se om det fanns några med akuta behov av sängplats. Vi letade under broar, i tillfälligt byggda vindskydd eller i trappuppgångar. Sitatuationen var ofta akut. Människor med psykisk ohälsa, med missbruk eller som av andra anledningar hamnat utanför. I november och december var det mer regel än undantag att alla platser på Stadsmissionen var upptagna – hemlösheten, kylan och utsattheten var påtaglig. Detta var för 20 år sedan och vad har hänt?

Enligt socialstyrelsen ”rapporterades cirka 34 000 personer som hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. Det framkommer i den senaste nationella mätningen av hemlöshet i Sverige. Mätningen skedde under en vecka i maj 2011″.

Kent Wisti, präst i Malmö skriver på sin blogg: Slutet av januari 2012 var väldigt kallt och köldrekord slogs. Löpsedlarna fylldes av chockkylor. De flesta av oss har ett varmt hem att vara i om nätterna.
I Sverige finns också de som inte har ett fast boende och en del av dem lever på gatorna. Den 22/1 2012 initierades hashtaggen #hemlös på Twitter för att uppmärksamma problematiken som många av oss tyckte höll på att normaliseras. Strategin var att få upp #hemlös på trendande ämnen och behålla det där. Vi uppmanade också alla att söka upp riksdagspolitiker, landstingsråd, kommunpolitiker, tjänstemän, religiösa samfund, företag etc för att aktualisera frågan. Många samtal kom till stånd och kontakter knöts mellan restauranger, transportföretag och härbärgen.

Nu är det dags igen  – På måndag 2/12 kl 20 gör vi det igen:

Vi twittar och facebookar om hemlöshet och utsatthet under hashtaggen #hemlös – nu med en vinter framför oss och inte som förra gången bakom oss. Twitter, Facebook och Instagram kan inte förändra någonting. En gillamarkering eller en retweet värmer dåligt i kylan. Men sociala medier är enastående på att bilda opinion och knyta kontakter. Det ska vi utnyttja.

Det finns något vi kan göra – vi kan påverka! Så facebooka, twittra, blogga och instagramma för fullt nu: måndag klockan 20.00, #hemlös! Som Kent Wisti skriver ”Tillsammans är vi på social media Sveriges starkaste lobbyföretag. Vi kan lika gärna göra något bra av det.”

Fotot är hämtat från Stadsmissionens hemsida.

Vill du dela dina tankar om psykisk ohälsa? Kommentera gärna eller maila diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

 

1 kommentar »

  1. Hej vill bara säga att vi är många människor som har stickat lappar 20*20 cm som vi (jag och min dotter) har sytt ihop till filtar. Många människor har hört av sig till oss via facebook och vill vara med. Vi skänker dessa filtar till RIA några dagar innan JUL och går til människor som lever i utsatthet. Varje lapp är unik ,stickad av små och stora händer. Vi vill inte sälja, vi vill inte att människor köper färdiga filtar och skänker. Utan vi vill tillsammans skapa en bättre värld och just 20*20 cm kan göra skillnad när den sätts in ett sammanhang. Alla kan göra nåt…men alla de som varit med..alla de som har berättat för sin vän som har berättat osv. Har gjort att filtarna blir bara fler och fler. Mina inlägg o filtarna på facebook får många ”gilla” tryck. Så jag tänker att många människor vill hjälpa… vill sträcka ut sin hand..men alla vet inte vilka vägar man ska ta…då är sociala medier ett sätt bland många! Peace ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: