Hoppa till innehåll

Ett helt nytt diakonalt projekt

Den 1 januari händer något historiskt i Växjö när Växjö Diakonicentrum slår upp sina portar. Svenska kyrkan i Växjö kommer att vara huvudman för verksamheten och all personal kommer att vara anställd av Svenska kyrkan. Diakonicentrum kommer att fortsätta det goda arbetet som bland annat Ria har gjort genom åren bland människor i utsatta livssituationer. Verksamheten kommer att vara bred, med en bred målgrupp. Ledord för verksamheten kommer att vara Öppenhet, Delaktighet och Förändring.

Det kommer att finnas en öppen verksamhet där det finns möjlighet att äta frukost och lunch, duscha, tvätta sina kläder, vila en stund under dagen och få möjlighet till olika former av sysselsättningar, få någon att tala med och så vidare. Vi hoppas att det kommer att finnas en gemenskap som människor kan vila i och växa i, en peppande gemenskap som ger människor kraft att ta nästa steg i sina liv. Personal på Diakonicentrum kommer också att arbeta med migrationsfrågor, ungdoms- och familjediakoni, uppsökande verksamhet, samtal, råd, stöd och myndighetskontakter, ekonomiskt stöd och mycket mer. Verksamheten kommer att vara belägen i ett av Växjös församlingshem.

Att det skulle bli just i Skogslyckans församlingshem var först inte självklart, men tack vara inspiration från ILCO, den lutherska kyrkan i Costa Rica som Växjö stift har ett vänskapsutbyte med föddes idén att använda ett av Växjös många församlingshem som Växjö Diakonicentrum. I planeringen för Diakonicentrum har ekumeniken varit viktig och förhoppningen är att övriga kyrkor vill vara medlemmar i den diakoniförening som har bildats för att stödja verksamheten. Det kommer att finnas olika sätt att stödja verksamheten, allt från ett antal kollekter per år till att binda sig att be för verksamheten varje söndag.

bild-17Jag som skriver detta är diakon och för närvarande föreståndare på Ria i Växjö. Ria kommer att avsluta sin verksamhet inför att Diakonicentrum startar. Att verksamheten nu kommer att finnas i ett församlingshem betyder att arbetet för människor i utsatta livssituationer får ett altare, en gemenskap, ett större sammanhang och människorna som söker sig till Diakonicentrum blir på riktigt kyrkans sanna skatter. Jag och många med mig tror att detta kommer att kunna bli ett viktigt tecken i tiden och att vi tillsammans kan bli en stark röst i samhället.

Du kan redan nu följa arbetet med diakonicentrum på www.facebook.com/diakonicentrum och på bloggen kommer du att få följa arbetet i realtid.

Hanna Näverbrant, diakon i Växjö

1 kommentar »

  1. Ett fantastiskt behjärtansvärt jobb ni lägger ner. Önskar er verkligen lycka till av hela mitt hjärta. Hanna du har kommit rätt i ditt yrke…. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: