Diakonibloggen

socialt och medialt fokus på diakoni i Svenska kyrkan

Integration pågår – med gott resultat!

bild-16Integration har inte bara med invandring att göra. Läs Oscars berättelse!

Jag har vid flera tillfällen haft lyckan att vara med och öppna boenden för personer med funktionsnedsättningar som har rätt till stöd och service enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Boenden som ligger i helt vanliga villaområden och hyreshus. Personerna som bor på dessa boenden ska kunna leva ett så normalt liv som det bara är möjligt och ska ses som vilken granne som helst. Omgivningen har oftast hälsat oss välkomna med öppna armar men vid några tillfällen har vi även mötts av rädsla, oro och givetvis många frågor: ”Tänk på våra barn som leker på gatan, nu kommer vi inte våga låta dem leka ute längre.” ”Ska vi inte våga ha dörren upplåst nu?” ”Det kommer bli alldeles för mycket trafik på gatan!” ”Vi köpte inte hus här för att bo jämte ett sådant boende.” ”Nu kommer jag att behöva sälja mitt hus med förlust.” ”De får gärna bo var de vill, men inte här i vårt lugna område!”

Sedan många år tillbaka har Sverige gått i bräschen för att även medborgare med olika funktionsnedsättningar ska kunna leva ett så gott liv som det bara är möjligt för samhället att skapa. Det har absolut inte alltid varit, eller är, helt enkelt att uppfylla allas unika behov, då det ju finns många faktorer som ska tas med i beräkningen om insatser av olika de slag kan ges.

Men vi är många som gläder oss över den pågående integrationen i vårt samhälle av personer med funktionsnedsättning som samhällets gemensamma iver i denna fråga har skapat.

På tv ser vi personer tävla mot varandra genom att bokstavligen krypa fram i djungel och öken. Vi följer en dokusåpa med alla dess beståndsdelar av intriger, kärlek och action på en gruppbostad i Köping. Vi sitter andäktiga och lyssnar till ”Jerry”, känd från reklamfilm och svenska storfilmer, ”tala ut” som vilken kändis som helst i Skavlans fåtölj en fredagskväll. Normalisering!

Vi läser i massmedia om framgångsrika personer i vår värld som lyfter fram sina diagnoser som de stora framgångsfaktorerna till att de lyckats tänka ”outside the box”. Tillgång!

I både stora som små företag i hela Sverige arbetas det febrilt för att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättningar. Bidragande!

På årets Almedalsvecka kunde vi som var där från tidig morgon till sen kväll gå på seminarier och mingel gällande personer med funktionsnedsättningars rättigheter och framtida delaktighet i vårt gemensamma samhälle. Framtidstro!

I mötet med grannarnas frågor och rädslor hjälper det stort att lyfta fram Normalisering, Tillgång, Bidragande och Framtidstro. Styrkor som deras nya grannar har att bidra med och vi skapar de bästa förutsättningarna för god grannsämja framöver. Kunskap!

Mycket kvarstår till en total integration och förståelse för personer med funktionsnedsättningar i vårt samhälle. Men faktum kvarstår – Sverige är ett föredöme och har kommit långt!

Oscar Rinaldo, Jönköping. Sedan 1996 passionerat verksam inom vård, omsorg och skola för personer med funktionsnedsättning.

Vad har du för tankar om integration? Kommentera här eller maila diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

One comment on “Integration pågår – med gott resultat!

  1. Pingback: Och du måste be om hjälp ur okänd hand… | Diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on november 6, 2013 by in Diakonalt arbete, Integration and tagged , , , .
Luciadagen med löfte om #ljus #svenskakyrkan I förlängningen av #metoo publiceras idag uppropet #vardeljus utifrån medarbetares berättelser i Svenska kyrkans kontext. Vi vill informera/påminna om att det i varje stift finns kontaktpersoner just för frågor om sexuella övergrepp. Idag börjar vi nytt tema på diakonibloggen.com, om ensamkommande flyktingbarn. #vistårinteut #ensamkommande Bibelberättelsen om fem bröd och två fiskar. Foto: Anneli Diskerud Morken

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggare gillar detta: