Hoppa till innehåll

Uppdrag granskning och ”enskilda ärendens” berättelser

Skärmavbild 2013-10-22 kl. 16.11.11För ett par veckor sedan i Uppdrag granskning (svt 16/10 2013) lyftes berättelsen om en fyrabarnsfamilj från Ingusjien i Ryssland. Utan riktig samverkan mellan berörda myndigheter utvisades fyra familjehemsbarn tillsammans med sin svårt sjuka mamma och lämnades på flygplatsen i Moskva, utan något ordnat mottagande och utan pengar för mat eller vidare resa. Utlämnade åt släktingars goda vilja tvingades de tillbaka till sin hembygd utan fungerade rättssystem och där de brutit mot den rådande hederskulturen.

Sajten flyktingarna.se har startat som ett sätt att visa på brister i den svenska flyktingpolitiken och lyfta fram enskilda berättelser. Nedanstående citat är hämtat från hemsidan.

”Genom att tala om, och beskriva konsekvenserna av, den förda politiken som ”enskilda ärenden” tecknar ansvariga politiker och företrädare för verkställande myndigheter bilden av att de få erfarenheter som vi faktiskt får ta del av utgör undantag.

Skärmavbild 2013-10-22 kl. 16.10.07Men undantaget har blivit regel. På flyktingarna.se kommer berättelser från en annan del av verkligheten att presenteras. De ”enskilda ärendenas” berättelser. Berättelser som är ett resultat av den svenska flykting- och migrationspolitiken. Berättelser som idag är regel – inte undantag.”

Flyktingarna.se är partipolitiskt, organisatoriskt och religiöst obunden.

Vad har du för tankar om integration? Kommentera här eller maila diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

2 kommentarer »

  1. Det bor 150 miljoner invånare i Ryssland – alla dessa kanske också har asylskäl? Om det är någon som bör skyddas i Ingusjien så är det de etniska ryssarna och de söker sig nog främst inom hemlandet. Och hur kan man tycka att det är beklagansvärt att någon som kommer från ett välutvecklat land och inte får stanna i Sverige för att skattebetalarna ska försörja dem (jag kan ju bara tänka mig hur mycket ett familjehem kostar om dygnet för 4 barn + mamma på sjukhus = minst 10000 kr/dygn). Att låta personer utan skäl att stanna i Sverige stanna ändå är snarare att urholka asylrätten och göra att flyktingar istället kommer i skymundan. Men så sjuk kan inte mamman varit eftersom hon var så företagsam att hon kom hit igen – illegalt (som i ordets rätta bemärkelse också är olaglig). Är det okej då? Är det okej att inte respektera myndighetsbeslut – vad är rätt och fel här? Allt sätts ur spel om myndighetsbeslut inte respekteras. Det finns sjukvård i Ryssland och det är inte den sämsta heller. Inte ens begreppet hederskultur existerar i Ryssland på det viset ni beskriver det, det är uppenbarligen bara ett påhitt (det är bara att läsa på wikipedias ryskspråkiga variant).

    • Tack för dina synpunkter! Temat integration är något som engagerar, det har vi märkt. Syftet med detta inlägg var framförallt att presentera sajten flyktingarna.se. Den inledande texten var en introduktion med ett exempel på ett ”enskilt ärende”. Allt som skrevs var ett mycket kort sammanfattat referat av det som togs upp i programmet ”Uppdrag granskning” 16/1 2014. För att ge den berättelsen rättvisa får jag hänvisa till SVT play om avsnittet finns kvar. Vi har full respekt för den kunskap och de insikter du har. Diakonibloggens avsikt är att lyfta olika synsätt och åsikter. Ibland publicerar vi även det som talar emot varann, just för att visa på olikheter. Vår önskan och vilja med bloggen är att stimulera till eftertanke och det goda samtalet omkring sociala/diakonala omsorgsfrågor och sådant som vi tycker är viktigt. Vänligen. /Lotta, diakonibloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: