Hoppa till innehåll

Den du egentligen är

”Men, det är ju så obehagligt med nätet – folk kan ju låtsas vara någon annan! Man vet ju aldrig vem som döljer sig bakom ett alias!” Möjligheten att kommunicera anonymt på nätet väcker oro, inte minst hos tonårsföräldrar som har hört berättelser om hur ”fula gubbar” lurar till sig uppmärksamhet genom att låtsas vara någon annan. Men myntet har två sidor. Ja, anonymiteten ger utrymme att låtsas vara någon annan. Men, den ger dig också möjlighet att vara den du egentligen är.

Helena taubenerNär du ägnar stor del av sin vakna tid åt att dölja ditt rätta jag, då öppnar nätets anonymitet helt nya dörrar. Där kan du erkänna, för dig själv och för andra, de egenskaper som du annars jobbar hårt på att förneka och dölja. Inte minst blir detta tydligt i de olika självhjälpsforum som nätet erbjuder. Missbrukare som ännu inte har kommit till insikt om sitt missbruk kan hitta tillfrisknande förebilder. Anhöriga kan få sin oro bemött med igenkännande. Även om självhjälpsgrupper, som AA (anonyma alkoholister) och NA (anonyma narkomaner), där man träffas i någon diskret källarlokal utlovar anonymitet, så är du ändå din kropp, din röst och ditt ansikte när du går dit. Ju mindre orten är, desto större risk att du blir identifierad – även om de andra deltagarna aldrig skulle avslöja att du varit där.

På nätet kommunicerar du utan din kropp, din röst och ditt ansikte. Du bestämmer själv vad du berättar och inte om din identitet. Du kommunicerar på dina egna villkor. Och då händer något stort. När du kan vara trygg i din anonymitet, så vågar du öppna dörrar till ditt innersta som du inte trodde fanns. Genom tangentbordet vågar du plötsligt pröva tankar som du aldrig skulle våga uttala med din mun. Du vågar skriva ”Jag är orolig för mitt drickande.” eller ”Min mamma blir så arg när hon är full.” och det kanske är första gången du ens sätter ord på din oro. Tangentbordet gör det möjligt för dig att uttala det som är omöjligt att uttala. Att sedan andra i samma situation läser det du skriver, och fångar upp det med respekt och förståelse, ger dig styrkan att så småningom våga stå för den du är även utanför nätet. Tryggheten som anonymiteten skapar blir din språngbräda till att våga förändra ditt liv, att våga vara den du egentligen är.

Helena Taubner, kommunikatör hos Svenska kyrkan i Skövde.

Stöttande samtal på nätet?! Hur tänker du? Dela gärna dina synpunkter eller erfarenheter i en kommentar eller skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta, diakonibloggen

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: