Hoppa till innehåll

Internetforum med själavårdande funktion

För cirka ett och ett halvt år sedan var jag på RUTbildar-utbildning i Stockholm och träffade där flera troende hbtq-personer. När jag var där fick jag också reda på att det fanns en grupp på facebook som hette hbtq-vänliga troende och blev under helgen i Stockholm medlem i denna grupp.

lisa gerenmarkIdag har gruppen strax över 700 medlemmar, 700 medlemmar som beskriver sig som troende och som antingen är hbtq-personer eller definierar sig som både hetero och cis men anser att människan är värdefull och unik oavsett vem en blir kär i eller om ens biologiska kön överensstämmer med det upplevda könet.

Gruppen har kommit att bli ett forum för mobilisering och diskussioner om tro och hbtq. Bland annat har delar av gruppen gjort en aktion inne på en kristen dejtingsajt, andra tryckte upp t-shirts med budskapet ”störst av allt är kärleken” och vandrade med i Jesus-manifestationen och i sommar sker den första stora irl-träffen som bland annat jag och mina barn kommer delta i.

Framförallt har gruppen inneburit en frizon för många där de kunnat vara sig själva. De har kunnat vara öppna med både tro och sexualitet/könsidentitet och de har hittat nya vänner i liknande situation som de själva. Vissa av de nya vännerna befinner sig i samma situation som de, andra har kommit längre i sin process och har värdefulla erfarenheter att dela med sig av.

För många har gruppen dessutom haft en själavårdande funktion. När en blivit illa behandlad av sin församling, när familjen vänt en ryggen, när vännerna återigen säger att de ska be för dig, då har gruppen funnits där. Här har många vädrat känslor och tankar. Här finns alltid någon med uppmuntrande ord. Här blir du peppad att säga ifrån, att våga visa vem du är. Här finns de som vet att du är lika mycket skapad till Guds avbild som den som sitter bredvid dig i kyrkbänken, och de påminner dig om det när du som mest behöver höra det.

Skärmavbild 2013-08-19 kl. 22.27.33I gruppen sprider vi också det goda budskapet, budskapet om församlingar, diakoner, präster, imamer och rabbiner med flera som står upp för människan och hennes unika värde oavsett könsidentitet och/eller sexuell läggning. Vi tipsar varandra om litteratur, filmer, teologer och mötesplatser. Det finns ju faktiskt en hel del, men det är lätt att glömma bort när ens egen verklighet ser annorlunda ut.

Själavård för mig är samtal mellan människor där Gud finns närvarande. Själavård för mig är samtal som stärker och helar. Själavård för mig är när en öppnar upp och vågar komma ut. Allt detta sker i denna grupp. I de öppna forumen och i de enskilda konversationerna mellan medlemmar som hittat varandra.

Att vara exempelvis intergender är lika mycket en del av ens identitet som det är att vara jude eller kristen. Det går inte att välja bort, det går inte att styra över. Trots det tvingas många människor in i garderoben. Ibland handlar det om att dölja sin tro, ibland om att dölja sin sexualitet. Och även för den som kommit ut, i båda avseendena, är livet inte lätt när det kommer till dessa frågor. Tänk då att en liten enkel facebookgrupp, öppen för alla, kan vara en sådan välsignelse som det faktiskt blivit.

Så välkommen till hbtq-vänliga troende på facebook. En unik gemenskap för alla som tror på människors lika värde.

En liten ordlista

  • Hbtq – samlingsnamn för dem som bryter mot normen gällande det egna könet eller könet den en blir förälskad i/tänder på har (homo, bi, trans, queer)
  • Intergender – en person som inte ser sig som varken man eller kvinna, eller både och
  • Irl-träff – möte i verkligheten, utanför internet
  • Cis – namn för dem vars biologiska, sociala, upplevda och juridiska kön överensstämmer. I motsats till trans där minst en av dessa ej stämmer överens med övriga
  • Hetero – en person som förälskar sig i/tänder på människor av annat kön än sig själv
  • RUTbildning – Workshop om tro & hbtq

Lisa Lottadotter Gerenmark

Diakon & medlem i hbtq-vänliga troende

Bilden ovan är hämtad från svenskakyrkan.se

Stöttande samtal på nätet?! Hur tänker du? Dela gärna dina synpunkter eller erfarenheter i en kommentar eller skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta, diakonibloggen

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: