Hoppa till innehåll

Medmänskliga samtal på nätet kan rädda liv

Skärmavbild 2013-08-18 kl. 13.22.57Självmordsupplysningen startades i september 2012 av Mind (Föreningen Psykisk Hälsa). Sajten lanserades som en reaktion på ett uppmärksammat självmord 2010, då en 21-årig kille hängde sig och direktsände händelsen via sajten Flashback.

Sedan starten för ett år sedan har vi haft drygt 3000 chattsamtal och 1000 mail, blogg- och foruminlägg. Över hälften av alla samtal och inlägg tar upp självmord, och chattanvändarna är ofta i djup kris.

Sajten bemannas av 35 volontärer som har fått utbildning i Motiverande Samtal (MI) och suicidprevention. Många volontärer arbetar till vardags inom vård och omsorg, men hos oss är de först och främst hjälpande medmänniskor. Vi erbjuder inte behandling. Vår grundläggande tro är att det vanliga medmänskliga samtalet kan vara avgörande för att minska ångest, inge hopp och ge värdefulla råd om vart man ska vända sig för att få mera hjälp. Vi får ofta feedback från hjälpsökande som säger att vårt stöd har hjälpt dem och ibland till och med räddat liv.

Skärmavbild 2013-08-18 kl. 13.23.11Detta bekräftas i en c-uppsats nyligen där två socionomstudenter har ställt frågor till 85 chattanvändare efter att de har besökt Självmordsupplysningen. Intervjuerna visar att två tredjedelar av dem som sökte stöd på Självmordsupplysningen redan fick behandling i form av medicinering och/eller samtalskontakt. 85 % av chattanvändarna svarade att det medmänskliga stödet var mycket viktigt i kontakten med oss. Denna möjlighet, det vill säga det medmänskliga stödet, ansågs signifikant viktigare än till exempel att volontärerna hade professionell utbildning.

Studien pekade också på internets möjligheter: Närmare 90 % av de hjälpsökande påstod sig vara mer bekväma med att uttrycka känslor i skrift via internet jämfört med ett möte eller telefonsamtal. Möjligheten till anonymitet värderades också och att man hinner tänka igenom vad man ska skriva. Hälften av respondenterna hade inget stöd från familj, vänner eller anhöriga; ensamhet är också ett genomgående tema/problem i många av våra chattsamtal.

Självmordet 2010 på Flashback skakade om Sverige. Men den som nu googlar på ordet ”självmord” landar på Självmordsupplysningen, och om man behöver hjälp kan man prata med våra volontärer. Detta visar internets positiva potential.

Vi skulle gärna se att det medmänskliga samtalet utvecklades så att vi alla – vänner, föräldrar, anhöriga – blev bättre på att stödja medmänniskor i behov av stöd. Vi genomför nu utbildningar i Första hjälpen till psykisk hälsa, som syftar till att öka vanliga människors förmåga att stödja medmänniskor i kris. Vi kan alla bli bättre på att ta hand om varandra.

Carl von Essen
Generalsekreterare
Mind (Föreningen Psykisk Hälsa)

Stöttande samtal på nätet?! Hur tänker du? Dela gärna dina synpunkter eller erfarenheter i en kommentar eller skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta, diakonibloggen

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: