Hoppa till innehåll

Mer närvarande på nätet

Inom kyrkan är vi vana att träffa människor fysiskt under enskild själavård och bikt. Mötet mellan fyra ögon är fortfarande det mest naturliga för oss. Den enskilda själavården är många gånger en process under en längre tid som sedan leder fram till botgöringen och avlösningen. Nyckeln här är relationer. Relationen är en förutsättning för den enskilda själavården och bikten. Det innebär att det fysiska mötet inte är avgörande. Vare sig för syndernas förlåtelse eller processen. Det öppnar upp för oss att vara mer närvarande på nätet för att föra nära och viktiga samtal.

jacob_sunnliden-1Utgångspunkten för oss kristna i samtal på nätet är att det bör ske på den andres villkor. På något annat sätt kan vi inte vinna förtroende för att fortsätta samtalet. Det handlar i mångt och mycket om att bekräfta den andre i dennes känslor och upplevelser, oavsett om de är sanna eller inte. En förståelse. Det bygger relationen. Alla samtal leder inte – och ska så heller inte göra – fram till själavård eller bikt. Men grundattityden att lyssna är alltid förutsättningen. Det ligger i skapelsen. Vi har två öron och en mun för att lyssna dubbelt så mycket som vi talar.

Många samtal kan uppfattas som ofruktbara. Ständiga påhopp om ens kristna tro, värderingar eller tillvägagångssätt kan många gånger både skrämma och ta lusten ifrån en. Kommentarsfält fylls med hån eller kränkningar. Här behöver vi varandra. Till att stödja, uppmuntra och hela tiden gå tillbaka till kärnfrågan i diskussionen. Människor som uppenbarligen varken söker en relation eller ett samtal utsorterar snart sig själva, och som i det fysiska mötet kan man bara säga att vi nog inte kommer längre än så här, önska en god dag och sedan låta ”trollen” vara. Men det är inte meningslöst att i alla lägen visa på det goda och på Jesus. Vi vet aldrig vad som fastnar hos människorna bakom skärmen. Här måste vi vila i att det är HERREN som skördar.

Jacob Sunnliden, kommunikatör, Svenska kyrkan

Troll – internetslang för personer som skriver på internetforum och liknande (ursprungligen på Usenet) i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner (Wikipedia)

Läs gärna Jacobs tidigare inlägg här

Stöttande samtal på nätet?! Hur tänker du? Dela gärna dina synpunkter eller erfarenheter i en kommentar eller skicka ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta, diakonibloggen

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: