Hoppa till innehåll

Café Andrum – öppen kyrka i Helsingborg

img_0020Det började för lite drygt ett år sedan. Då hade vi en längre tid hunnit hoppas och önska, fundera och reflektera, formulera och planera samt äska pengar till vårt projekt, som vi gav namnet ”gästfrihet”. Det var nog följande bibelvers som inspirerade till namnet:

Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det” Heb 13:2

Som det såg ut tidigare kan man knappast med all vilja i världen säga att Gustav Adolfs kyrka på söder i Helsingborg kännetecknades av gästfrihet. Kyrkporten var mestadels stängd – utom i samband med gudstjänster förstås. Nu hör det till saken att kyrkan är belägen mitt på Gustav Adolfs torg, som sjuder av liv. Det kändes helt fel att kyrkan inte kunde hållas öppen under vardagarna. Och nästan dagligen hörde vi någon kommentar angående den stängda kyrkporten…

Vår projektidé var att skapa en öppen och naturlig mötesplats i kyrkan, och navet i verksamheten skulle vara ett café. Detta skulle skötas av en god ”mix” av personer – volontärer, praktikanter och personer i arbetsträning – i olika åldrar med olika bakgrund och erfarenheter. Helsingborgs stad beviljade oss lite medel och kyrkorådet var positivt, så vi kunde alltså sätta igång för drygt ett år sedan. Då hade en ombyggnad under orgelläktaren genomförts. Ett underbart vackert litet kök och ett samtalsrum hade skapats längst ner i kyrkan. Det måste väl tilläggas att inte alla församlingsbor uppskattade ombyggnaden, och definitivt inte att ett café inreddes i kyrkan.

img_0052Café Andrum öppnade under fest och jubel den 17 maj förra året. Vi hade beslutat att caféet skulle vara en fairtrade-verksamhet med ekologiska ingredienser och varor. Vi hade också beslutat att hålla låga priser, till exempel 5 kr för kaffe med påtår. Till en början hade vi öppet fyra dagar i veckan och fyra timmar varje dag. Staben bestod då av två personer som arbetstränade, fyra volontärer och en projektanställd socionom. Sedan tidigare hade vi en konditor i arbetsträning i församlingen och hon har sedan projektstarten försett caféet med mycket uppskattade bakverk. Distriktsprästen Cecilia är projektansvarig och jag, diakonen Iréne, är projektledare på 50 %.

Efter hand har verksamheten expanderat och nu har vi öppet fem dagar i veckan från 10-16. Antalet volontärer och personer som arbetstränar har ökat. Vi har även praktikanter. Två av dem som arbetstränat tidigare har nu olika typer av visstidsanställningar. När det gäller dem som arbetstränar samarbetar vi med två olika rehabföretag, som i sin tur har kommunala uppdrag. Totalt är vi nu ca 15 personer involverade med högst skiftande tidsinsats. Vi har efter många resonemang och mycket övervägande beslutat att inte ta emot personer i den så kallade fas 3 – sysselsättningsfasen. Anledningen är att vi menar att det inte är etiskt försvarbart att ha en fullgod arbetskraft i verksamheten och för det få en ersättning på 5 000 kr/månad. Personen ifråga kan nätt och jämnt försörja sig på sin lilla ersättning.

img_0043Det första året har varit fantastiskt på flera områden. Vilken glädje att se alla människor komma in i kyrkan – kanske för att tända ett ljus eller be en stund, kanske för att få en pratstund eller lite förbön eller kanske för att dricka en kopp kaffe! Vilken glädje att se personer, som inte varit i närheten av arbetsmarknaden på massor av år, efter bara några veckor bli gladare, ta initiativ och få ett förändrat kroppsspråk. Det krävs inte mycket för att växa och bli mer hel som människa!!! Det är detta som gjort starkast intryck på mig. Det räcker med ett något så när meningsfullt sammanhang, att man blir sedd och lyssnad på, att man får lite uppskattning och att man känner att man faktiskt gör något som betyder något för någon annan. Att vi sedan i kyrkan tillför den andliga dimensionen med dagliga böner och andakter (inte tvingande, så klart, men ett erbjudande) samt kontinuerligt samtalar och delar våra livserfarenheter med varandra – detta har verkligen gjort Café Andrum till en god mötes- och arbetsplats. Så klart har det uppstått problem och konflikter av olika slag och missförstånd nu och då. Men den positiva andan och arbetsglädjen gör vi allt för att försöka bevara.

Har ni vägarna förbi eller kanske besöker Helsingborg i sommar, så titta in i Gustav Adolfs kyrka. Kommer ni många och vill dricka kaffe, är det säkrast att ni beställer i förväg. Ring eller maila gärna till 042 37 29 09 eller irene.gunnehill@svenskakyrkan.se, så kan jag också berätta mer om projektet.

Iréne Gunnehill, diakon

Bilderna är från caféets ettårsfirande i maj 2013

2 kommentarer »

  1. Bra att kyrkan tar ställning emot Fas3. Det borde inte vara förenligt med kyrkans värderingar att på eget bevåg söka upp gratis arbetskraft för att rädda upp sin egen dåliga ekonomi. Solidaritet, empati och handfast/moraliskt stöd till utsatta människor (även arbetslösa), det är vad som borde stå som ledord för allt kyrkligt arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: