Hoppa till innehåll

Planeten – ett växthus i Skara

Vi har åkt till Skara en måndag i maj. Regnet hänger i luften men mottagandet är varmt när vi kommer in i Missionskyrkans undervåning. Några personer sitter runt ett bord, fikar och småpratar. Vi har kommit till diakonihuset Planeten där vi träffar diakonerna Åsa Wikman och Ingela Tidqvist-Karlén som berättar om verksamheten.

bild-127”När jag anställdes för fyra år sen av Skara domkyrkoförsamling fick jag i uppdrag att tänka framåt och se över de diakonala behoven” berättar Åsa. Så småningom föddes tanken om ett diakonihus dit människor kunde komma och få samtala med någon, få hjälp i kontakt med myndigheter eller att ansöka om fondmedel, gå en kurs i vardagsekonomi och lära sig laga bra och billig mat. Eller bara komma till ett enkelt kravlöst sammanhang och äta eller fika för en billig peng. Tankarna togs emot väl i församlingen och en kommitté tillsattes för att jobba vidare med planerna. För drygt ett år sedan startade verksamheten. Inriktningen är något annorlunda än vad som var tanken från början. Exempelvis får man inte med befintligt kök laga mat för lunchservering och budgeten tillåter ingen renovering i nuläget. ”Men det kändes viktigt att starta och komma igång även om allt inte blev som ursprungstankarna gick” fortsätter Åsa.

Idén föddes i Svenska kyrkan men Planeten drivs idag ekumeniskt i samarbete med flera församlingar och en annan diakonal verksamhet i Skara som heter Tullen. För Planeten finns en styrelse med representanter från de olika samarbetsparterna. Ett 20-tal volontärer är engagerade i verksamheten och det har inte varit svårt att rekrytera frivilliga. Åsa hade en lista på människor som hade anmält intresse för att vara med redan innan verksamheten startade. Volontärerna har redan från början fått ta mycket ansvar. Sedan november finns Annelie Särefjord anställd för att finnas på plats när Planeten är öppet och för att samordna volontärerna.

Det finns flera aktiviteter under veckan – stickcafé, grädda pannkakor, skapande och filmkvällar. På fredagarna är det diktläsning, promenad eller utflykt. Ingela berättar att det är många olika grupper och människor som kommer till Planeten, som finner ett sammanhang och en gemenskap där. Verksamheten kommer att vara öppen hela sommaren.

Det börjar bli dags att bryta upp. Tacksamma och inspirerade över besöket bär vi bland annat med oss detta: Åsa som initiativtagare till diakonihuset drivs av en vision – att Planeten ska vara något mer än bara ett vanligt café. ”Vi vill att det ska vara stärkande för människan, ett växthus. Att man ska kunna skapa sig ett så gott liv man kan utifrån där man är.”

Läs mer på www.planetenskara.se

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: